Stramme regler ødelægger pædagogers arbejde

Institutioners regler for, hvordan pædagogerne må omgås børn, er kammet over.

En ny undersøgelse blandt næsten 1500 af landets vuggestuer, børnehaver og SFO'er viser, at 58 procent har klare retningslinjer for, hvordan pædagoger må omgås børnene for at undgå anklager om pædofili.

Retningslinjerne kan være alt fra, at pædagogerne ikke må være alene med børnene, eller bleskift skal foregå for åbne døre. Men reglerne er ude af proportioner, lyder det fra Else-Marie Buch Leander fra Aarhus Universitet, der leder undersøgelsen.

- Det er klart, at var der en overdængede risiko for, at børn blev udsat i dagsinstitutioner, så skulle man selvfølgelig sætte ind med bål og brand. Men den risiko er altså forsvindende lille, siger hun.

Svære arbejdsbetingelser

Faktisk er reglerne nogle steder så stramme, at Else-Marie Buch Leander mener, det går ud over både pædagoger og børn.

- Det kan ligefrem skade omsorgen for børnene. For eksempel de steder hvor pædagogerne ikke må give børnene et knus, siger hun

Den kritik er pædagogernes fagforening BUBL enig i. For det kan hurtigt kamme over med regler for at undgå mistanke om pædofili.

- Daginstitutioner er et af de sikreste sted, man kan have sine børn. Vi har kun oplevet en eneste domfældelse i fem år. Man laver så stramme retningslinjer, at man skal gå rundt og tænke, må jeg taget det her barn op på skødet eller må jeg ikke. Det ligger så mange bånd på, at man ikke kan passe sine pædagogiske opgaver på en naturlig måde, siger BUPL's formand Henning Pedersen.

Facebook
Twitter