Strammere grænsekontrol på vej: Lufthavn advarer om kø i efterårsferien

Skærpet grænsekontrol fra efteråret skal dæmme op for terrortruslen fra hjemvendte syrienkrigere.

Den udvidede kontrol betyder fra efteråret, at politiet skal tjekke flere pas, og at hvert pas vil tage længere tid at tjekke, oplyser Købenavns Lufthavn. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Når Københavns Lufthavn fra 7. oktober 2017 skal overholde EU's regler om skærpet kontrol ved de ydre grænser, må passagererne forberede sig på køer og længere ventetid.

Sådan lyder det fra lufthavnen, efter at Udlændinge- og Integrationsministeriet har meldt ud, at Danmark fra efteråret tilslutter sig nye, strammere EU-regler om kontrol ved EU's ydre grænser.

- Politiets udvidede paskontrol kan i perioder frem til 2019 medføre øget ventetid for passagerne, skriver lufthavnen til DR Nyheder.

- I de mest travle perioder vil der være risiko for lange køer, længere transfertider samt risiko for mistede flyforbindelser for de rejsende og flere forsinkede flyafgange, tilføjer lufthavnen.

Københavns Lufthavn er særligt bekymret for ventetider i efterårsferien 2017 og den travle sommerferie i 2018, oplyser lufthavnen.

- Politiets udvidede kontrolindsats medfører således, at mange flere pas skal checkes, og at procestiden for hvert pascheck vil blive markant forlænget, skriver lufthavnen.

Skal bekæmpe truslen fra hjemvendte syrienkrigere

De nye EU-regler betyder, at der skal ske systematisk kontrol af alle personer, der rejser ind og ud af Schengen-området - det samarbejde i EU, hvor man normalt ikke behøver at vise pas for at krydse grænserne.

De nye regler gælder både for EU-borgere og borgere, der kommer fra lande uden for EU, hvor alle nu skal have deres pas scannet, ligesom de skal have deres personlige oplysninger tjekket i flere databaser.

I dag er det kun borgere fra lande uden for EU, som bliver systematisk kontrolleret i forbindelse med indrejse i Schengen-området.

Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet skal de nye EU-regler sikre bedre kontrol med europæiske syrienkrigere, der vender tilbage til EU-landene for at begå terror.

- Personer, der har opholdt sig hos militante islamistiske grupper som IS (terrorbevægelsen Islamisk Stat, red.), kan være radikaliserede og voldsparate og kan dermed udgøre en særlig trussel mod EU og Danmark, skrev ministeriet i en pressemeddelelse i går.

Kontrollen skal ifølge EU-reglerne blandt andet sikre, at folk ikke benytter sig af stjålne rejsedokumenter.

Nye regler presser lufthavnen

I pressemeddelelsen fra Udlændingeministeriet står også, at regeringen er opmærksom på, at den nye systematiske kontrol af alle rejsende kan blive en stor udfordring for navnlig Københavns Lufthavn.

Lufthavnen oplyser da også, at den skal bygge ud for at få plads nok til den nye kontrol.

- Det vil ikke være muligt at bygge nye blivende faciliteter inden den 7. oktober i år. Det vil derfor i første omgang være nødvendigt at etablere midlertidige, interimistiske faciliteter, skriver lufthavnen.

Det arbejde er allerede i gang.

Københavns Lufthavn regner med, at det vil koste omkring 700 millioner kroner at lave tilbygninger til politiets mere omfattende paskontrol.

I tæt samarbejde med politiet og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vil Københavns Lufthavn forsøge at "afbøde de værste konsekvenser for de rejsende og flyselskaberne".

Billund forventer ikke problemer

I landets næststørste lufthavn, Billund Lufthavn, forventer direktør Kjeld Zacho Jørgensen ikke lange køer, når de nye regler skal overholdes fra 7. oktober.

- Vi har været i dialog med paspolitiet i Billund, og deres vurdering er, at den bemanding som de har allerede nu, og den måde de kontrollerer pas på i Billund, i al væsentlighed passer til de nye bestemmelser, siger Kjeld Zacho Jørgensen.

- Der er selvfølgelig tidspunkter, hvor der kan være kø ved paskontrollen, men de forventer ikke, at den vil blive forøget som følge af det her, tilføjer han.

Direktøren fortæller, at Billund Lufthavn allerede kontrollerer de fleste pas digitalt i dag.

Samtidig har Billund Lufthavn langt færre rejser til lande uden for Europa, end tilfældet er i Københavns Lufthavn, og derfor forventer direktøren heller ikke, at Billund får problemer som følge af de nye EU-regler.

Kjeld Zacho Jørgensen vil nu vente spændt på efterårsferien for at se, om lufthavnen kan håndtere de nye regler uden problemer. Bekymret er han ikke.

Om den nye kontrol

  • Danmark tilslutter sig nye EU-regler om øget kontrol ved EU's ydre grænser.

  • EU-reglerne er fra den 15. marts i år, men de får først virkning i Danmark fra 15. september - og for grænserne i lufthavnene først fra den 7. oktober.

  • Fra da af skal der ske systematisk kontrol af alle personer – både EU-borgere og borgere fra lande uden for EU – der resjer ind og ud af EU's grænsesamarbejde, Schengen-området.

  • Kontrollen skal ske ved opslag i en række databaser - herunder det internationale politisamarbejde Interpols database over stjålne og bortkomne rejsedokumenter.

  • Hidtil er det kun borgere fra lande uden for EU, der systematisk er blevet kontrolleret i forbindelse med indrejse til Schengen-området.

  • EU-borgere er kun blevet kontrolleret "målrettet" ved ind- og udrejse af Schengen-området frem til nu. Den samme målrettede kontrol har borgere uden for EU været omfattet af ved udrejse af Schengen-området.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter