Strejke lammer morgentrafik: Ingen DSB-tog på Sjælland

Arbejdsnedlæggelser indstiller al togtrafik på Sjælland og Falster samt mellem Odense og København.

Strandede passagerer på Københavns Hovebanegård mandag morgen, hvor DSB-ansatte strejker og togene holder stille.

Skinnetrafikken er mandag morgen lammet på hele Sjælland samt mellem Odense og København.

Det skyldes arbejdsnedlæggelser i DSB, der først stoppede S-togene og senere bredte sig til fjern- og regionaltrafikken.

- Situationen er den, at vi nu lukker ned for både fjern- og regionaltog på Sjælland og Falster. Vi har ikke nogen mulighed for at køre tog der, siger Tony Bispeskov, informationschef i DSB, der oplyser, at der heller ikke kører tog mellem Odense og København.

Togtrafikken i Jylland er stort set normal, bortset fra mellem Struer og Fredericia, hvor der er aflyste tog samt længere rejsetid på grund af sporarbejde.

- Togene kører vest for Odense, så skal man eksempelvis fra Odense til Aarhus, så kører de altså lige nu. Og ligeledes også de tog, der kører overalt i Jylland og Svendborgbanen på Fyn, siger Tony Bispeskov.

Desuden er der mulighed for at stige på en bus indsat af Skånetrafikken, hvis man skal over Øresundsbroen mod Sverige.

- Hvis man skal mod Sverige, kan man tage en bus fra Kastrup Lufthavn, som kører over broen til Hyllie. Og i Sverige kan man så komme videre med tog den vej, siger informationschefen.

Holder stille på ubestemt tid

DSB oplyser på sin hjemmeside, at togene på Sjælland holder stille på ubestemt tid. Tidligere var beskeden, at togene holdt stille frem til klokken 10, men det seneste fra DSB er, at der ikke kan gives nogen prognose for, hvornår trafikken ruller igen. Det gælder også togene på kystbanen mellem Helsingør og København.

Tidligere på morgenen stoppede S-togene i Storkøbenhavn.

- Kort før klokken 5 måtte vi indstille S-togstrafikken i Storkøbenhavn. Der kommer altså ikke til at køre S-tog på grund af en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt vore lokomotivførere. Vi anbefaler, at man søger mod busser eller Metro, hvis man skulle have været med et S-tog, siger Tony Bispeskov, informationschef i DSB.

Strejken kommer, efter blandt andre Ekstra Bladet i weekenden modtog en pressemeddelelse underskrevet 'De ansatte i DSB', der varslede en strejke fra tidligt mandag den 1. april.

  • Passagerer på Københavns Hovedbanegård mandag morgen, hvor togtrafikken er indstillet på grund af strejke. Foto: Camilla Faurholdt Löfvall
  • Passagerer på Københavns Hovedbanegård mandag morgen, hvor togtrafikken er indstillet på grund af strejke. Foto: Camilla Faurholdt Löfvall
  • Passagerer på Københavns Hovedbanegård mandag morgen, hvor togtrafikken er indstillet på grund af strejke. Foto: Camilla Faurholdt Löfvall
1 / 3

Uenighed om løn og afskedigelse af tillidsfolk kan være forklaring på strejken.

- Der er ikke længere tillidsfolk i DSB fra mandag den 1. april (og nej, det er ikke en aprilsnar), skrev de ansattes faglige organisation, Dansk Jernbaneforbund, i en pressemeddelelse fredag.

Dansk Jernbaneforbund opfordrede dog sine medlemmer til at holde arbejdet normaliseret og ikke indlede en overenskomststridig strejke.

DSB: Billetter kan refunderes

Togforbindelser mellem landsdelene og regionerne er ramt af aflysninger, men DSB har endnu ikke det fulde overblik over situationen.

- I forhold til fjern- og regionaltog er der aflysninger flere steder, så der anbefaler vi, at man holder sig opdateret på Rejseplanen. På nuværende tidspunkt kan vi ikke sige noget om trafikken resten af dagen, men et godt råd er at holde sig opdateret på DSB’s hjemmeside eller på Rejseplanen, siger Tony Bispeskov.

I løbet af weekenden oplyste DSB, at passagerer med billetter til i dag kan vælge alternativer, hvis de skulle ønske det.

- Kunder, der har købt billet til i morgen (Mandag 1. april, red.), kan få refunderet de penge uden gebyr, uanset om det er standard, orange eller orangefri-billetter eller benytte dem om tirsdagen, hvis det er ønsket, lød det fra Tony Bispeskov, informationschef i DSB.

Metroen i København melder, at trafikken tidligt mandag atter kører normalt efter nattens sporarbejder.

Lokofører: Ledere er nu tillidsmænd

De DSB-ansatte har nedlagt arbejdet, fordi man per dags dato ikke længere har tillidsfolk, der kan repræsentere de ansatte overfor ledelsen, forklarer Thomas Boldt, der selv er lokofører på DSB S-tog.

- Vi kører ikke, fordi vi fra dags dato ikke har nogen tillidsmænd. Vi har nogle situationer, hvor det er meget vigtigt for os, at man har tillidsvalgte, man kan stole på. Eksempelvis hvis man har haft en påkørsel, som er en sårbar situation, er det trygt at have en tillidsvalgt ved sin side, man kan stole på. Fremover vil det være en fra ledelsen, der skal have den funktion, siger Thomas Boldt.

- For få timer siden havde jeg fem tillidsrepræsentanter. Det har jeg ikke mere. Nu kan jeg henvende mig ude i hovedforbundet. Dansk Jernbaneforbund er et lille forbund, der ikke kan dække hele landet. Så kan jeg godt regne ud, hvad der sker i det tilfælde, jeg har brug for hjælp. Så er der ikke nogen, konstaterer Thomas Boldt.

Artiklen opdateres...