Strejkevarsel hos grønlandsk flyselskab: Aviaja frygter, at hun ikke kan komme hjem til jul

Air Greenland er bange for, at en varslet strejke kan lamme juletrafikken.

Aviaja Sørensen har ikke set sin familie, der bor i Grønland, i tre år.

Aviaja Sørensen har ikke set store dele af sin familie i tre år.

De bor i Grønland, mens hun selv bor i Aarhus, og derfor er den kommende juleferie længe ventet.

Efter planen sætter hun kurs mod Nuuk den 20. december for at fejre jul med hele sin familie og besøge venner, der har fået børn, siden hun sidst satte fødderne i sit hjemland.

Men nu risikerer en mulig strejke hos Air Greenland at spolere Aviaja Sørensen og mange andre grønlænderes juleplaner.

- Det er virkelig frustrerende. Det er jo kun mig, der vil mangle til jul, hvis jeg ikke kommer hjem, siger Aviaja Sørensen, som er 32 år og arbejder som optikerassistent.

Kabinepersonalets fagforening, Flybranchens Personale Union, FPU, har varslet strejke fra 2. december, og det kan ifølge flyselskabet "meget vel" ramme juletrafikken.

Det sker, efter at forhandlingerne mellem Air Greenland og fagforeningen brød sammen tidligere på måneden.

Nu skal de to parter mødes i Forligsinstitutionen på tirsdag for at undgå en strejke, der potentielt kan gå hårdt ud over juletrafikken til og fra Grønland. Det er kun Icelandair og Air Greenland, der flyver ind og ud af Grønland, og det vil derfor være en stor del af alle afgange, der potentielt kan blive aflyst.

Aviaja Sørensen håber inderligt, at de to parter når til enighed, før hun skal hjem.

- Jeg glæder mig så meget til at se min familie, at jeg kunne begynde at pakke i dag, selvom jeg først skal afsted om en måned, siger hun.

Flyselskab ønsker fleksibilitet fra personale

Hårdknuden i forhandlingerne mellem Air Greenland og FPU handler om et ønske fra flyselskabet om mere fleksibilitet hos medarbejderne.

Ifølge FPU strides parterne blandt andet om, at Air Greenland vil forkorte hvileperioderne og mindske antallet af sammenhængende fridage, men ikke i fagforeningens optik kompensere medarbejderne tilstrækkeligt i løn.

I en pressemeddelelse skriver Air Greenland, at selskabet - ligesom resten af branchen - har været hårdt presset under corona, samtidig med, at der venter øget konkurrence, fordi flere lufthavne i Grønland er ved at blive udvidet.

Selskabet ønsker efter eget udsagn at "fastholde de generelt gode løn- og arbejdsforhold" i selskabet, men der er behov for justeringer i overenskomsten for, at forretningen er "bæredygtigt på den lange bane", udtaler Air Greenlands direktør, Jacob Nitter Sørensen.

Hvis Air Greenland ikke flyver kan det bliver meget vanskeligt at komme til og fra Grønland. (Foto: © HANNIBAL HANSCHKE, Ritzau Scanpix)

Striden mellem de to parter er langvarig. Overenskomsten udløb allerede ved udgangen af sidste år, men blev midlertidigt forlænget frem til oktober i år, hvor forhandlingerne mellem flyselskabet og fagforeningen blev genoptaget - foreløbigt uden, at man er nået frem til et kompromis.

Fagforening: Håber på løsning før juletid

Aviaja Sørensen er godt træt af timingen. Hun ser det som, at fagforeningen forsøger at lægge pres på ved at varsle strejke op til juletid.

- Jeg kan godt se fra deres side, at det er en god taktik.

- Hvis jeg skal være egoistisk, har jeg lyst til at sige: Hallo, jeg har ikke været hjemme i tre år, jeg skal være sammen med min familie, hvor vover i? Jeg er godt gammeldags irriteret, siger hun.

FPU's næstformand, Anders Mark Jensen, forsikrer dog om, at fagforeningen ikke tager de julerejsende som gidsler i et forsøg på at skabe bedre vilkår for sig selv.

- Vi har varslet om strejke til den 2. december for at kunne komme i mål inden det vigtige juleprogram, og det, håber vi, lykkes, skriver han i en mail.

Coronapandemien har forhindret Aviaja Sørensen i at besøge sin familie flere gange i løbet af de seneste år, og nu risikerer en strejke at spolere et længe ventet gensyn.

Aviaja Sørensen kan ikke gøre andet end at krydse fingre.

- Jeg er ikke sådan en, der går rundt og stresser over ting, jeg ikke kan gøre noget ved, men jeg håber, at det ikke vil vare så længe, at jeg ikke kan komme hjem, siger hun.

Hvis ikke det lykkes at komme til Grønland, overvejer hun at tage på hotelophold og fejre jul på den måde eller besøge sin kusine, som bor i Glostrup.

Men Aviaja Sørensen håber ikke, at plan B bliver aktuel.

- Måske jeg må bede aftenbøn, selvom jeg ikke beder normalt.