Streng kontrol med fleksjob rammer svage

Per Sørensen fra Holbæk er en af dem, der har fået afslag på fleksjob, selvom han er for syg til et fuldtidsjob. Reglerne strammes mere til efteråret.

Per Sørensen har fået afslag på fleksjob fra Holbæk kommune. (Foto: Trine Warrer Juul)

Selvom kommunerne beskyldes for at tilkende alt for mange en fleksjobordning, så er reglerne allerede nu så stramme, at mange falder imellem systemerne og hverken kan få fleksjob eller dagpenge.

En af dem er Per Sørensen fra Holbæk. Han er 38 år og lider af hybermobilsyndrom. Det betyder bl.a., at han bliver hurtigt træt og får ondt i alle led, hvis han tager for hårdt fat.

På trods af at to læger har vurderet, at Per Sørensen ikke kan bestride et ordinært job, og heller ikke vil få det bedre på sigt, har Holbæk kommune givet afslag på en fleksjobordning.

Men lægernes vurdering er kun en ud af 12 elementer, som man ser på, når man vurderer sagen, siger faglig leder i Jobcenter Holbæk, Lisbeth Hansen.

- Vi ser på, hvad man kan klare på trods af sin lidelse, og lægernes udtalelser indgår som et af elementerne, der er med til at afgøre, om borgeren kan få fleksjob.

Kommunerne er underlagt streng kontrol fra staten, så de mister refusionen i tre år, hvis de tilkender en borger fleksjob uretmæssigt.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvor dyrt det bliver hvis vi får for mange sager hvor vi mister refusion, siger Lisbeth Hansen fra Jobcenter Holbæk.

Falder igennem systemet

Per Sørensen står nu i den situation at han hverken kan få fleksjob eller dagpenge. Han står nemlig ikke til rådighed for et fuldtidsjob. Så indtil videre må han forblive på kontanthjælp.

Ifølge næstformand i fagforeningen 3F Jane Korczak er Per Sørensens sag ikke enestående.

- Vi har indtryk af at det er blevet meget svært at få tilkendt fleksjob. Det er ikke rimeligt at vi sparer på det her område og lader folk falde igennem systemet, så de ikke har et ordentligt forsørgelsesgrundlag, siger hun.

Reglerne skal strammes yderligere

Selvom der allerede er streng kontrol med kommunernes tilkendelse af fleksjob, så varsler regeringen nu yderligere stramninger i loven om fleksjob. Det skal dels være sværere at få fleksjob, og lønnen for fleksjobberne skal ned.

Reformen forventes vedtaget i løbet af efteråret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk