Stress kan få os til at glemme vores børn

Hvordan kan en far dog glemme sit barn på bagsædet af en varm bil for at gå på arbejde? Stress kan være en forklaringerne, siger psykolog Jeanett Bonnichsen.

Stress kan få os til at glemme de daglige rutiner, fordi vores hjerne fokuserer på den opgave, der stresser os eller optager os. (Arkivfoto). (Foto: Stock Exchange)

Hvordan kan det gå til, at en far glemmer sin datter på bagsædet af en bil for at tage på arbejde? Det spørgsmål stiller mange sig uvægerligt, efter at den tragiske forglemmelse i går kostede en etårig pige livet.

Men selv om det kun er meget sjældent, at det ender så tragisk, som det gjorde i går, så kan stress faktisk godt få os til at glemme helt basale rutinemæssige opgaver som at aflevere et barn.

Det siger psykolog og direktør for Center for stress og trivsel, Jeanett Bonnichsen.

- En forklaring kan være, at manden har været voldsomt stresset gennem længere tid og at det har svækket hans fokus og nærvær. Det er velkendte symptomer på kronisk eller længerevarende stress, siger hun til DR.

Vores hjerne fokuserer

Den 29-årige familiefar skulle aflevere først sin treårige datter i børnehave og derefter sin etårige datter hos dagplejemoren.

- Det kan også have været en særligt udfordrende arbejdssituation, han har stået i den dag, noget som har optaget hans mentale kapacitet og fået ham til at være fraværende i morgenens øvrige opgaver, siger hun.

Og det er rent faktisk en måde, vores hjerne reagerer på, når vi udsættes for stress - den får os til at fokusere på den opgave, der også stresser os.

- Hvis vi er stressede lige nu og her, så bliver vores hjerne faktisk rigtig god til at være struktureret og fokuseret, men vi får også lidt tunnelsyn. Og hvis han har været meget optaget af en særligt udfordrende opgave på arbejdet den dag, så kan der være sket det, at alle de andre rutiner i hjernen, de har måttet vige.

Pind opgaverne ud

Jeanett Bonnichsen råder os til at være særligt opmærksomme på de daglige rutiner, når vi er stressede eller optagede af særligt vigtige opgaver.

- Det er vigtigt, at vi udpinder de opgaver, vi har i løbet af en dag. Det nytter ikke at sige: Jeg skal aflevere børnene. Så må man sige: Jeg skal aflevere først det ene barn og så det andet barn. Og så hele tiden arbejde på at være nærværende i det vi gør, så vi ikke hele tiden er ude i fremtiden.

Den 29-årige far vil nu få en meget svær opgave med at finde en forklaring på ulykken for sig selv, som han kan leve med.

- Den gerning, han har været en del af, den er jo pålagt med utroligt meget skyld og skam og det bliver meget meget svært for ham at finde fred med den nogensinde. For der vil næppe være nogen, der kan forstå eller finde en undskyldning for det, han har gjort.

Faren er nu sigtet for uagtsomt manddrab, men er overgivet til Rigshospitalets krisepsykologer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk