Stressbehandling er præget af tilfældigheder

Der mangler fælles retningslinjer for, hvordan en stressdiagnose stilles, og hvordan stress behandles.

Forskere og behandlere mener, at stressramte ikke har nogen garanti for, at de får den rigtige behandling. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Stress koster et tocifret milliardbeløb om året, men der er stor forskel på, hvordan diagnosen stilles, og hvilken behandling de stressramte bliver tilbudt, skriver Jyllands-Posten.

Kun omkring hver anden kommune har tilbud til stressramte, og her er der tale om alt fra kurser i løbetræning, krystalterapi og kostomlægning over mindfulness og gruppeterapi til psykologsamtaler.

Ifølge en række forskere, stressbehandlere og organisationer er stressbehandlingen præget af tilfældighed og manglende videnskabelig dokumentation for effekten, og patienterne har ingen sikkerhed for, at de tilbydes den bedste behandling.

- Jeg synes, det er problematisk, at der i modsætning til for eksempel depression, ikke er fælles retningslinjer for, hvordan vi diagnosticerer og behandler stress, siger psykolog Yun Ladegaard, der har forsket i arbejdsrelateret stress på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for S, efterlyser nationale kliniske retningslinjer for stress.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at det er vanskeligt, fordi der mangler faglig viden om, hvad der virker.

/ritzau/

Rettelse tirsdag d. 7/6 2016: Det fremgik tidligere af artiklen, at godt 35.000 dagligt melder sig syge på grund af stress. DR’s Detektor har undersøgt påstanden, og den viser sig ikke at være retvisende. Læs mere om det her.

  • Stress vil i 2020 ifølge WHO være en af de væsentligste kilder til sygdom.

Facebook
Twitter