Strid mellem dagblad og arvinger til Den lille havfrue er slut: 'Afgørelsen er utrolig vigtig'

Trods domme i byret og landsret om krænkelse af ophavsret, er Berlingske blevet frifundet i Højesteret.

Berlingske og kunstneren bag tegningen, Rasmus Meisler, har givet DR lov til at bringe den omtalte tegning. DR Grafik: Nathalie Nystad

Hun gør ikke meget væsen af sig, som hun står der på Langelinie i den nordøstlige del af København.

Men tag ikke fejl - Den lille havfrue har været igennem en del. Hun har eksempelvis fået malet undertøj på sig, mistet hovedet ad flere omgange og fået savet den ene arm af.

Sidst, men ikke mindst har den store turistmagnet også været omdrejningspunkt i en række sager om ophavsret.

For kunstneren bag havfruen, Edvard Eriksen, har flere arvinger, der værner om de ophavsrettigheder, der er til skulpturen.

Alligevel slog landets højeste retsinstans, Højesteret, i dag fast, at der er grænser for netop de rettigheder.

Udover tegningen har sagen også drejet sig om dette billede. Berlingske brugte det i forbindelse med omtalen af et forskningsprojekt om sammenhængen mellem frygten for coronasmitte og politisk observans. (Foto: © BAX LINDHARDT, Ritzau Scanpix)

På trods af arvingernes ophavsret var dagbladet Berlingske nemlig i sin gode ret til at bringe en tegning af Den lille havfrue med zombieansigt og et billede af havfruen med mundbind på i henholdsvis 2019 og 2020.

Den afgørelse er utrolig vigtig, siger Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen.

- Hvis dommen fra Landsretten var blevet fulgt, så var vores ret til at parodiere og lave satire i praksis blevet indskrænket, siger chefredaktøren.

Slipper for at hoste op med 300.000 kroner

Højesterets afgørelse er noget anderledes, end hvad både byret og landsret tidligere er kommet frem til.

De mente begge, at det var en krænkelse af ophavsretten, at tegningen og billedet blev bragt i avisen, og for det skulle Tom Jensen betale 300.000 kroner i erstatning til arvingerne til Edvard Eriksen.

Sagen drejer sig om i alt én tegning og ét billede, og i begge tilfælde er det ifølge Højesteret en samlet vurdering, der gør, at de ikke kan kategoriseres som krænkende.

Tegningen viste havfruen med zombieansigt siddende på sin sten med et iturevet og delvist afbrændt Dannebrog. Det blev bragt i avisens debatsektion "Opinion", og teksten "Ondskaben i Danmark" stod med store bogstaver i bunden.

Debatsektionen tematiserede debatkulturen i Danmark forud for folketingsvalget i 2019.

Året efter bragte avisen et billede af havfruen med mundbind på. Det skete i forlængelse af den første nedlukning under coronapandemien.

Artiklen tilknyttet billedet omtalte et forskningsprojekt om sammenhængen mellem frygten for coronasmitte og politisk observans.

Tom Jensen mener, at dagens afgørelse er vigtig. Ifølge ham havde det været en indskrænkning af mediernes ytringsfrihed, hvis Højesteret havde stadfæstet byrettens og landsrettens afgørelse. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

- Højesteret fastslog, at der gælder et parodiprincip i dansk ophavsret, fremgår det af dommen på Højesterets hjemmeside.

- Nu er der blevet sat en fod ned og sagt, at medierne har frihed til at gøre den slags, og det er meget glædeligt. Ikke kun for Berlingske, men for alle danske medier, siger Tom Jensen.

Danske bladtegnere: 'Det er fantastisk'

Spørger man Erik Petri, bestyrelsesformand i Danske bladtegnere, så er dagens afgørelse vigtig.

- Jeg kan godt forstå, at ophavsretten beskytter værker, så vi eksempelvis ikke trykker T-shirts med havfruen, men at man går så vidt, at man ikke engang kan referere til den i en kommenterende tegning, det synes jeg er problematisk, siger han.

Han påpeger, at Den lille havfrue er et symbol på Danmark og danskhed, og at det derfor er vigtigt, at der kan laves satire om den. Ifølge ham handler det altså ikke om selve havfruen, men mere det, den symboliserer.

- Det svarer til, at man ikke kunne tegne Eiffel-tårnet, fordi familien Eiffel havde krav om ophavsret, siger han.

Ifølge Ritzau frafalder arvingernes ophavsret til Den lille havfrue i 2029 - 70 år efter kunstnerens død. Det vil derefter være muligt for danske medier at fylde siderne med billeder og tegninger af skulpturen uden at frygte for efterfølgende erstatningskrav.

DR har forsøgt at få en kommentar fra arvingerne til Edvard Eriksen samt deres forsvarer, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.