Studenten med gennemsnit på 13,1: Jeg skal ikke bruge mit snit til så meget

Kimi Cardoso Kreilgaards drømmestudie kræver intet højt gennemsnit.

Efter sommerferien skal Kimie Cardoso Kreilgaard læse fysiske fag på Niels Bohr Instituttet - en uddannelse, som alle kommer ind på. (Foto: PRIVATFOTO)

En hvid hue på hovedet, 12-tal nummer 28 i karakterbogen og et gennemsnit på 13,1. Sådan sluttede Kimi Cardoso Kreilgaard på 19 år sine tre år på Varde Gymnasium mandag formiddag.

- Det har ikke været vigtigt for mig at få et højt snit. Det har været vigtigt for mig at gøre mit bedste, siger hun.

- Jeg er altid gået for sent i gang med mine afleveringer, men så er jeg blevet ved hele natten, hvis det er det, der skal til. Jeg vil ikke aflevere noget, hvor jeg ikke har gjort mit bedste.

Hvorfor skulle jeg gøre mindre?

Kimi Cardoso Kreilgaard ved godt, at hun er perfektionist. Men hun mener, at man altid skal gøre sit bedste – ligegyldigt hvad man gør. Og det er hendes motivation.

- Jeg fandt ud af, at når jeg gjorde mit bedste, fik jeg 12. Hvorfor skulle jeg så gøre mindre?, siger hun om de sidste tre års karakterer, der tæller 31 tal i alt: 28 af dem er 12-taller.

- Man kan være lige så god, hvis man får syv. Det vigtigste er, at man har gjort sit bedste.

Hun har taget fem fag på a-niveau, og eftersom hun starter på en uddannelse allerede efter sommerferien ender hendes gennemsnit på 13,1.

Alle optages på drømmestudiet

Drømmen om fremtiden er ikke at blive læge eller jordemoder eller at læse retninger på CBS, der ligesom Kimis eget gennemsnit sprænger alle rammer. For faktisk skal det tårnhøje gennemsnit slet ikke bruges på de uddannelser, som ellers ligger åbne for hende.

Kimi skal nemlig læse fysiske fag på Niels Bohr Instituttet, hvor man kan specialisere sig i blandt andet kvantefysik, astrofysik, geofysik og meteorologi. En uddannelse, hvor alle er blevet optaget i de sidste år, og hvor der endda er ledige studiepladser.

- Jeg er faktisk ikke sikker på, hvad adgangskravet er. Jeg ved bare, at jeg burde kunne komme ind, når jeg har taget matematik og fysik på A-niveau og kemi på B-niveau.

Hun får sin supereksamen i en tid, hvor politikere som Mette Frederiksen (S) og den nu tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har ytret sig om, at præstationskulturen blandt unge er usund.

Hvad tænker du om det?

- Jeg har haft meget at se til, men jeg har ikke følt mig stresset, selv om jeg har lavet noget hele tiden. Men jeg tror helt bestemt, at mange har følt sig stressede, og det kan måske have noget med at gøre, at de har sat sig i hovedet, at de kun vil læse på et eller andet vildt populært studie, der kræver et måske urealistisk snit for dem, når de er færdige i gymnasiet. Jeg tror, at folk fokuserer mere på karakterer i stedet for deres egen præstation, siger Kimi Cardoso Kreilgaard.

Er det ikke bare nemt for dig at sige det, fordi du har let ved at få høje karakterer?

- Jo, det er det jo. Men jeg synes, at der er meget godt at sige det om det danske uddannelsessystem, siger Kimi.

Dansk skolesystem er godt

Hun tilbragte et år på udveksling i Brasilien, hvor hendes mor kommer fra, og her oplevede hun en ganske anden eksamenskultur end i Danmark.

- Der var ingen årskarakterer, og alle karakterer blev givet til prøver. I de fleste skulle man bare krydse af i felter: Hvad er rigtigt: A, b eller c. Der var ingen mundtlige eksaminer, og man blev ikke bedømt på sin indsats hen over året.

- Alle kan have en dårlig dag til eksamen, og det er smadderærgerligt, at man udelukkende bliver bedømt på ens perfomance til eksamen. Derfor synes jeg, at det danske uddannelsessystem har mange gode sider, siger Kimi.

Hvad er dit råd til dem, der skal starte i gymnasiet efter ferien?

- De skal fokusere på det, de godt kan lide og prøve ikke at være fokuseret på et enkelt mål. Jeg kan jo bare godt lide fysik, og så ser jeg, hvor det fører mig hen. For jeg tror ikke, at man kan starte i gymnasiet med kun et mål. Man skal ikke låse sig fast.

Ud over at være student med højt gennemsnit har Kimi også været elevambassadør på gymnasiet og gået på et akademi for talentfulde unge, der gerne vil lære mere end det, de gør i timerne.

Facebook
Twitter