Studentereksamen: Digital aflevering gør snyd sværere

Et nyt computerprogram skal afsløre snyd ved studentereksamen.

Det bliver sværere at snyde ved studentereksamen. Et nyt computerprogram kan nemlig afsløre om elevernes opgaver er hentet på internettet.

Programmet, der er udviklet af it-virksomheden Macom og studerende på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, kan både afsløre, om eleverne har kopieret en tekst direkte, eller blot har omskrevet den.

- Selvom teksten, der er kopieret, ikke står i den samme sted i teksten, så slår programmet stadig ud, siger Niels Dalum Hansen, der er en af udviklerne af programmet.

Han er desuden i gang med at udvikle programmet, så det på sigt også kan afsløre, hvis eleverne har fået en anden til at skrive opgaven for dem.

Lettere at snyde- Hvis en opgave afviger fra elevens tidligere opgave, vil programmet markere, at der er noget mistænksomt, siger Niels Dalum Hansen.

Kampen mod snyd til eksamen har taget en ny drejning i år, fordi en række gymnasier i år indfører digital aflevering samtidig med, at eleverne har adgang til internettet under eksamen.

Det giver eleverne større mulighed for at snyde, men også kontrollanterne bedre mulighed for at opdage snyd. Når opgaver afleveres digitalt, kan man nemlig kontrollere dem allerede inden, censoren modtager dem.

- Eleven afleverer lokalt på skolen, og så bliver opgaverne kørt igennem plagiatkontrollen og så distribueret ud til censorerne, siger en anden udvikler Nicolai Willems.

Elever glade for kontrolTal fra Undervisningsministeriet viser, at landets gymnasiecensorer sidste år indberettede 200 formodninger om snyd, så det nye system vil være en stor hjælp for gymnasierne.

- Systemet letter selvfølgelig arbejdsgangene. Som det er i dag, skal censorerne selv opdage snyd, og det er jo svært. Særligt hvis det er papiropgaver, så kan du ikke finde det, siger Kristoffer Almlund, vicerektor på Brøndby Gymnasium.

Også eleverne billiger gymnasiernes nye våben i kampen mod snyd.

- Jeg håber, det bliver standard, for det er nemmere at tjekke for snyd, og det er nemmere for eleverne at skulle aflevere sådan frem for at skulle printe, siger Magnus Pondus Hansen fra 3. s på Brøndby Gymnasium, og bakkes op af sin gymnasiekammerat.

- Hvis man kan tage flere folk i det og give dem en lærestreg, så synes jeg, det er positivt, at man strammer det hele lidt, siger Nicklas Erik Lagerstorf.

Se mere om sagen i TV-Avisen klokken 21:30 onsdag aften.

FacebookTwitter