Studenterrådgivningen: 'Studerende skal være mere rummelige over for sig selv'

Regeringen sætter 25 millioner kroner af til at styrke trivslen blandt studerende.

Regeringen sætter 25 millioner kroner af til projekter, der skal styrke trivslen blandt studerende. Arkivfoto. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Mange studerende føler, de skal have 100 procent styr på deres studie.

De skal også være godt inde i deres faglige stof. De skal være ovenpå det meste af tiden. De skal have mange venner. Se godt ud. Spise rigtigt. Træne.

Puha, man bliver næsten forpustet.

- Rigtig mange studerende har en forestilling om, at de skal have styr på så meget, så man tror, det er løgn, siger Thomas Braun.

Han er direktør for Studenterrådgivningen, som giver gratis social- og psykologhjælp til studerende på videregående uddannelser.

Ifølge en undersøgelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, så er det hver femte studerende, som "altid" eller "ofte" oplever stærke stress-symptomer i hverdagen.

Og derfor sætter regeringen med den røde blok i ryggen nu 25 millioner kroner af til projekter, der skal styrke trivslen blandt studerende.

Idealer passer ikke med virkeligheden

De unge mennesker kan bøvle med mange ting. Men der er især en ting, som går igen i Studenterrådgivningen.

- De unge bøvler med at skabe en god sammenhæng mellem dem, de tænker, de burde være. Og så dem, de oplever, de er, fortæller Thomas Braun.

- Det vil være rigtig fint, hvis vi kan få mange flere studerende til at være mere rummelige over for sig selv og overfor andre, mener han.

Man kan ifølge direktøren hæve trivslen gevaldigt, hvis de unge skaber en stærk social og faglig integration på studiet.

Men hvordan gør man så det?

- Den konkrete viden om, hvordan uddannelsesinstitutionerne skal sætte ind, savner vi simpelthen viden om, siger Thomas Braun.

Derfor er han begejstret for, at de 25 millioner kroner skal gå til projekter på landets videregående uddannelser. Med projekterne skal man gerne blive klogere på, hvordan flere studerende bliver bedre tilpas.

Gode erfaringer blandt kemistuderende

På Kemisk Institut på Københavns Universitet har man for eksempel lavet et morgenmadsarrangement, hvor førsteårs studerende kan få gode råd om faglige og sociale udfordringer af rusvejledere og undervisere.

- Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger fra de nye studerende, som siger, det er et godt forum, hvor man kan tale om de problemer, man ikke vender med vennerne i kantinen, siger 22-årige Andreas Erbs.

Han er kemistuderende og har flere gange været med til at lave morgenmadsarrangementet. Han oplever, at det især er eksamener, som fylder meget for de studerende.

- Hvordan læser jeg op til eksamen? Hvordan består jeg eksamen? Ofte er det jo det, der gør, at studerende er stressede. At de skal nå en deadline eller skal leve op til krav for at bestå deres kurser, fortæller Andreas Erbs.

- Hvis man ikke får påtalt strategierne til eksamen, så er det ikke alle studerende, der kan tackle situationen uden at blive stressede, siger han.

Derfor er det vigtigste at få talt om problemerne. Og det gør mange studerende under morgenmaden med andre studerende og en vejleder.

- De siger, det gør en forskel at tale om det. Jeg tror, at dem, der føler sig ensomme og stressede, de mangler et sted, hvor de kan snakke med nogen om det, lyder det fra Andreas Erbs.