Studerende frygter ensom undervisning: 'Det er hårdt at sidde alene derhjemme'

Corona-studiestart er lig med en hel del onlineundervisning. Det kan gå hårdt ud over trivsel og kvalitet.

De forskellige universiteter har i forbindelse med studiestarten været tvunget til at lave forskellige corona-tiltag. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Denne uge er den store studiestart på landets universiteter, hvor der ikke bare træder mange nye studerende ind ad døren, men hvor der også venter de 'gamle' studerende en helt ny hverdag.

På grund af risikoen for coronasmitte er en del af undervisningen rykket fra forelæsnings- og undervisningslokalerne og ud på internettet, hvor de studerende hver for sig foran hver deres computer skal forsøge at suge ny viden til sig.

- Jeg synes, det er rigtigt demotiverende ikke at kunne se sine medstuderende, så på den måde kan det være ret hårdt, at skulle se sine forelæsninger online, siger Julie Vibe Poss, studerende fra ITU.

Fagligheden og trivslen er på spil

Hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF), giver den delvist digitaliserede studiestart også anledning til bekymring.

- Det er klart, at der er nogle sundhedssmæssige anbefalinger, som man bliver nødt til at følge. Men vi frygter, det kommer til at gå ud over både fagligheden og trivslen for vores medstuderende, siger Johan Hedegaard Jørensen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

- Vi så under nedlukningen, at det er rigtigt hårdt for nogle studerende at sidde alene hjemme og ofte på meget lidt plads og modtage undervisning gennem en skærm.

Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe Jørgensen, forstår bekymringen til fulde.

- I dag har jeg talt med nogen, der ikke har været fysisk til stede og fået undervisning siden marts, og det er rigtig lang tid. Selvfølgelig slider det, og det er hårdt at sidde for sig selv, siger hun.

DTU har forskellige mødetider – de studerende møder i et rul med et kvarters mellemrum. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det bedste under omstændighederne

Et af de steder, hvor de studerende må indstille sig på, at dele af undervisningen bliver online, er på Danmark Tekniske Universitet (DTU).

- Vi har selvfølgelig indrettet os sådan, at vi overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Det vil også sige, at en stor del af den undervisning, som vi normalt holder i forelæsningssale og i undervisningslokaler, bliver vi nødt til at gøre noget ved, så nogle kan være til stede og andre må så være koblet på via en computerforbindelse, siger rektor Anders Bjarklev, der ikke forsøger at lægge skjul på, at det kan betyde et fald i kvaliteten af undervisningen.

- Vi ved godt, at kvaliteten kan være udfordret, når man af nød er tvunget til de her tiltag. Men det er nu engang det bedste, vi overhovedet kan gøre under de forhold, der er.

Uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe Jørgensen, kommer i forbindelse med studiestarten med en opfordring til de studerende.

- Brug de fællesskaber og venskaber i trods alt har. Brug de studiegrupper I har. Klø på, det har været så imponerende at se, hvordan vores studerende har håndteret det første halve år med corona, siger ministeren.

Facebook
Twitter