Studerende: Hvis de skal lukke ned, de hellere tage nattelivet end studielivet

Det er vigtigere at kunne blive på studiet end at gå i byen, siger studerende.

Bordene er forsvundet, auditorie-undervisningen er amputeret og håndspritten er kommet til.

Studielivet på landets universiteter er i høj grad stadig præget af corona-restriktioner.

Men i lyset af den stigende smitte blandt især unge, overvejer regeringen at indføre nye restriktioner.

Det siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til Ritzau. Hvor det skal ske, er indtil videre uklart, men det har været diskuteret, at nye restriktioner skulle rettes mod netop steder, hvor unge færdes, eksempelvis nattelivet eller uddannelsesinstitutioner.

Spørger man unge studerende på Københavns Universitet, om de helst vil undvære studie- eller nattelivet, lyder svaret klart: Luk hellere ned for nattelivet. Og lad os blive på studiet.

Clotho Heller, 21 år, 1. semester, religionsvidenskab

Hvordan har corona påvirket dit studieliv?

- Vi har et fag, hvor vi har onlineundervisning, og det påvirker forholdet til ens underviser, det bliver lidt mere distanceret, det er ikke så let at stille spørgsmål. Vi får slet ikke så meget ud af det, som hvis vi sad i foredragssalen.

- Vi har så også et andet fag, hvor vi sidder i klasselokaler uden borde, men det er at foretrække frem for zoom-undervisning.

Hvordan har du ændret adfærd under corona?

- Jeg synes, at jeg har ændret ret meget adfærd. Man husker at spritte hænder og vaske hænder. Jeg holder afstand, og man krammer ikke så meget.

Politikerne overvejer yderligere nedlukninger. Hvis du skulle vælge mellem nattelivet eller studelivet, hvad ville du så vælge?

- At beholde studielivet, helt klart. Jeg ville ikke kunne holde ud kun at skulle have onlineundervisning derhjemme. Fordi man er først nu ved at bygge sine relationer og tilhørsforholdet til studielivet op. Så det er vigtigt, at vi er her på campus, for at vi får et godt studie. Jeg tror, at der er flere, der falder fra, hvis vi bliver sendt hjem nu.

Anders Kirk, 22 år, 5. semester, jura

Hvordan har corona påvirket dit studieliv?

- Meget af vores undervisning foregår hjemme på sofaen. Vi har svært ved at samles socialt på campus. Det er mest det her sociale liv, man kommer til at mangle. Det er for eksempel fredagsbarerne og gruppearbejde, som plejer at foregå på campus.

- Sidste semester blev det helt lukket ned, nu har vi sådan en rotationsordning, hvor vi har halvt undervisning derhjemme og halvt på campus - to uger hjemme og så fire på campus.

Hvordan har du ændret adfærd under corona?

- Jeg synes primært, at det er ikke at samles i store forsamlinger. Jeg tænker over at lade være med at stå for tæt. I starten var det lidt mere restriktivt, end det er nu. Der tænkte man rigtigt meget over ikke at ses med nogen overehovdet, med mindre de var i den allernærmeste omgangskreds. Nu føler jeg, at det er en lille smule mere loose - i hvert fald for mit vedkommende, men det handler selvfølgelig om at blive ved med at tænke sig om.

Politikerne overvejer yderligere nedlukninger. Hvis du skulle vælge mellem nattelivet eller studelivet, hvad ville du så vælge?

- Jeg personligt ville være mest ked af, hvis studelivet blev lukket ned. I forvejen kan man jo mødes til private arrangementer, så det handler mest om ens egen disiplin og samfundssind.

Kasper Blach, 20 år, 1. semester, kommunikation og it

Hvordan har corona påvirket dit studieliv?

- Det har påvirket især introen rigtig meget. Der er en meget rig kultur herude på Københavns Universitet for de forskelige campusser, at man holder sådan en rigtigt stor fælles introuge. På min linje plejer vi at være 100 mennesker, der var vi i år delt op første dag i grupper på 50, og siden var det 10-20 i hver gruppe. Så man lærte ikke hinanden at kende ligeså meget på tværs.

- På det faglige har vi været meget heldige, for vi kan stadig være her til alle vores timer. I et af mine fag har vi ikke nogen borde, man vi kan stadig være der allesammen. Vi er 30 på mit hold.

- Det er selvfølgelig ikke optimalt at sidde med computere i skødet, men det er bedre end at læse hjemmefra.

Hvordan har du ændret adfærd under corona?

- Jeg er blevet et lidt mere hygiejnisk menneske. Det gælder, alt fra når man tager toget, til man går ind i et klasselokale, og når man er ude at købe ind. Når man er oppe og træne, så spritter man alting af hele tiden.

Politikerne overvejer yderligere nedlukninger. Hvis du skulle vælge mellem nattelivet eller studielivet, hvad ville du så vælge?

- Det er godt spørgsmål. Så vil jeg helt klart helst have, at nattelivet lukker, fordi de lukker alligevel klokken 24 nu, så man ender alligevel med at tage til en eller anden privatfest.

- Derimod betyder det sindssygt meget, at man kan være på universitetet og kigge på sin forelæser og stille sprøgsmål, som ikke er over en skærm. Mit svar ville nok være anderledes, hvis bylivet havde åbent hele natten, men som det er nu, betyder det ikke så meget.

Facebook
Twitter