Studerende i blokade på femte døgn: Bad ansatte tage deres ting og gå

'Et andet universitet' har besat to rektorater og en fællessal, fordi de ønsker, at regeringen tilbageruller universitetsreformer.

I Aarhus, Roskilde og København forsøgte universitetsstuderende onsdag at besætte rektoraterne. I Roskilde og København lykkedes det, mens studerende i Aarhus blev vist væk af politiet. De befinder sig nu på et fællesareal, Vandrehallen, som er blokeret. Billedet er taget af protesterende studerende fra Aarhus Universitet onsdag. (© 'Et andet universitet')

En studenterblokade i tre danske universitetsbyer er i gang på femte døgn.

Onsdag eftermiddag rykkede studerende fra bevægelsen 'Et andet universitet' ind i rektorsekretariater på universiteter i Aarhus, Roskilde og København og iværksatte en blokade.

I København og Roskilde er blokaden ifølge de studerende gået uden gnidninger. Det fortæller Sofia Luna, som er medarrangør af blokaden og filosofistuderende på tredje år på Københavns Universitet (KU).

De ansatte skulle tage deres ting og gå

- Vi havde annonceret, at vi ville blokere rektoraterne torsdag, men gjorde det allerede onsdag. Her fortalte vi, at de ansatte gerne måtte tage deres ting og gå, eller at de kunne blive og støtte op om blokaden, siger hun.

I Aarhus reagerede universitetsledelsen ved at kontakte politiet, som forhindrede de studerende i at udføre blokaden. I stedet er de rykket ind i et fællesrum på universitetet kaldet Vandrehallen.

Her har de siden opholdt sig og blandt andet arrangeret "blokadebryllup", folkekøkken og adskillige debatter, der diskuterer den retning, de danske universiteter bevæger sig i. 

- Sagen er, at vi har været besat af og blokeret af flere omgange af 'Et andet universitet'. I efteråret varede det senest seks dage. Og der har vi erfaret, at det er svært at lave en aftale med dem, derfor valgte vi at kontakte politiet, fortæller pressechef hos Aarhus Universitet, Anders Corell.

KU: Vi gør ikke noget foreløbigt

I København styrer de studerende skiftevis den blokadetelefon, som man ringer til, hvis man ønsker adgang til den blokerede gang, som fører ned til blandt andre rektor Ralf Hemmingsen og prorektor Lykke Friis' kontorer.

- Blokaden betyder, at de ikke har mulighed for at gå på arbejde og ikke kan komme forbi blokaden, fordi der til enhver tid er folk. Vi sover her, siger Sofia Luna.

Vicedirektør på KU Jasper Steen Winkel ønsker ikke at gøre sig uvenner med 'Et andet universitet'. Han tager den med ro, og når personalet mandag møder ind, finder KU et kontor et andet sted.

- Det er gået helt stille og roligt til. Vi synes, eleverne skal have lov til at ytre sig. Og så længe det ikke går ud over inventaret, ser vi ikke umiddelbart nogen praktiske problemer. Hvad angår personalets mulighed for at arbejde, ligger det meste digitalt alligevel, fortæller han.

Vil have reformer trukket tilbage

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen var i sidste uge i Brasilien, og ugen starter med to dages konference. Men er blokaden stadig i gang, når han returnerer til KU, finder universitetet "en plads til ham et andet sted," forklarer Jasper Steen Winkel.

Lørdag holdt 'Et andet universitet' møde på den blokerede rektoratgang på KU bladnt andre med deltagelse af Enhedslistens Rosa Lund. (Foto: Sofia Luna)

'Et andet universitet' opstod, da regeringen vedtog fremdriftsreformen i 2013. En afdeling på Københavns Universitet Amager blev blokeret, og den ulmende vrede blev formidlet videre på debatmøder, der udmøntede sig i 'Et andet universitet' og en længere blokade på rektoratet på Aarhus Universitet.

- Vi bliver, så længe det er nødvendigt. De kan stoppe blokaden ved at trække fremdrifts- og dimensioneringsreformen og universitetsloven fra 2003 tilbage, siger Sofia Luna.

Universiteter: Aktionen retter sig mod de forkerte

Ledelsen på Aarhus og Roskilde Universitet har kritiseret, at de studerende besætter universitetet for at kritisere regeringen. Universiteterne har ikke indført fremdriftsreformen, tværtimod har de kritiseret den.

-  Vi mener, at de skal rette aktionerne hen de steder, hvor beslutningerne om de her reformer er truffet. Vi har ikke en jordisk chance for at lave om på de reformer, siger Anders Corell fra Aarhus Universitet.

https://www.facebook.com/etandetuniversitet/photos/a.857010544347555.1073741856.670850182963593/857010571014219

Billedet her er fra besættelsen af rektoratet på RUC. Billedet er taget fredag.

Men de studerende mener ikke, at universiteternes ledelse gør nok for at trække de reformer tilbage, som blev vedtaget med bredt politisk flertal i Folketinget i juni 2013.

- Vi mener godt, ledelsen kan gøre noget mere for at overbevise regeringen. Ord ikke nok. Der skal handling til, siger Eskil Elling, der er kontaktperson for de blokaden på Roskilde Universitetscenter, RUC.

Også han mener, at blokaden kan blive langvarig.

- Vi regner med at tage et møde med rektor mandag. Men den her blokade kan godt komme til at vare længe, siger Eskil Elling.