Studerende længere om at blive færdige

Unge danskere er stik mod politiske ønsker blevet længere om at komme igennem uddannelsessystemet. Men det er ikke kun de studerende, der er sløve - universiteterne selv bærer også en del af ansvaret, mener undervisningsministeren.

Fra 2000 til 2005 er studerende i snit blevet syv måneder længere om at komme igennem en uddannelse. (© stock.xchng)

De unge bruger for meget tid på fjumreår og på at hoppe fra uddannelse til uddannelse. Sådan plejer beskyldningerne at flyve efter de studerende.

Men uddannelsesstederne selv bærer også et stort ansvar for at de studerende er blevet længere om at blive færdige med uddannelsen.

Det mener undervisningsminister Bertel Haarder, der nu kritiserer uddannelsesstederne for manglende meritoverførsler.

Syv måneder længere på fem år

De er ikke gode nok til at godkende studietid fra andre lignende uddannelser, mener ministeren.

- Der er tale om en institutionel protektionisme. At det kun er det, uddannelserne selv producerer, der duer. Det er et kæmpe problem, der er med til at forlænge studietiden, siger Bertel Haarder til Berlingske Tidende.

Det er en del af forklaringen på, at nye tal fra undervisningsminsiteriet viser, at de studerende fra 2000 til 2005 er blevet syv måneder længere om at komme igennem uddannelsessystemet.

Studerende: Brug for politisk kursændring

Rune Møller Stahl, næstformand i danske studerendes fællesråd genkender problemerne med meritoverførsler. Men han mener ikke, at det er hele forklaringen.

Han mener i stedet, at der er brug for en politisk kursændring.

- Den strategi, man har lagt de seneste år, om at forsøge at presse de studerende hurtigere igennem med forskellige former for pisk - det virker tilsyneladende ikke. Det burde få politikerne til at tænke, om det er den rigtige strategi, man har valgt, siger Rune Møller Stahl.

Facebook
Twitter