23-årige Simone ventede næsten et år på handicaptillæg til studiet: ’Det har været 11 måneder i helvede’

Lige nu er ventetiden på handicaptillæg i gennemsnit over syv måneder.

23-årige Simone Pehrson er pædagogstuderende og har sklerose Hun ventede over 11 måneder på at få handicaptillæg. (Foto: © Henriette Kampp, DR)

Det gælder om at væbne sig med ekstraordinær tålmodighed, hvis man er studerende med handicap på en videregående uddannelse og ikke har mulighed for at have et fritidsjob.

For hvis man gerne vil ansøge om et handicaptillæg til sin SU, er ventetiden lang. Tillægget på cirka 9.400 kroner før skat per måned gives til studerende, der på grund af et handicap, ikke kan arbejde ved siden af studiet.

Lige nu er ventetiden på en ansøgning i gennemsnit over syv måneder - nogle venter i op til et år. Det fremgår af tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen hjememside.

23-årige Simone Pehrson læser til pædagog på UC Syd i Esbjerg. Hun har sklerose og ventede i mere end 11 måneder, før hun fik tildelt de ekstra penge ved siden af SU’en. Ventetiden var så svær, at hun undervejs overvejede at opgive at studere, fortæller hun.

- Man står i en stressende situation. Og hvis der er noget, man ikke skal have, når man har sklerose, så er det stress. Det påvirker din sygdom og gør det hele meget værre – det har været 11 måneder i helvede.

Udover at være studerende sidder Simone Pehrson i bestyrelsen i Sumh, som er sammenslutningen af unge med handicap.

Tillægget er afgørende

Handicaptillægget er en meget afgørende faktor for studerende med handicap, hvis de skal kunne klare sig gennem studiet på lige vilkår med medstuderende, forklarer Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

- Det er vigtigt for studerende med handicap, for de kan ikke bare gå ud og supplere deres indtægt, ligesom andre studerende kan. Så det her er jo en kompensation for, at man ikke kan tjene penge ved erhvervsarbejde.

Selvom der i 2021 blev givet ressourcer til at få bragt ventetiden ned, er den steget med knap halvanden måned siden dengang.

DR Nyheder ville gerne have spurgt Uddannelses- og Forskningsminister, Christina Egelund fra Moderaterne, hvorfor det ikke er lykkes at nedbringe ventetiden. Hun vil ikke stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar.

- Ministeriet er sammen med Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i gang med at se på ordningen for at finde en holdbar løsning. Vi kan og skal gøre det bedre, det anerkender jeg fuldt ud, lyder det i en mail til DR Nyheder.