Studerende: Nedtur, hvis alle andre også får 12

En løsning på at komme karakterinflationen til livs kunne være at hæve niveaet, mener de studerende.

IT-Universitetet på Amager er blandt de tre universiteter, der giver flest 12-taller. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

20 procent. Så mange af de beståede eksaminer på IT-Universitetet ender med et 12-tal.

IT-Universitet er da også et af de universiteter, der ifølge en opgørelse fra Berlingske, ofte giver karakteren 12 og dermed er med til at sikre, at antallet af 12-taller er steget de senere år.

Og diskussionen om den såkaldte karakterinflation har sat gang i spekulationer om, om det er for nemt at få 12 på landets universiteter.

- På den ene side er det fedt at få tolv, men også nederen, hvis alle de andre også får tolv. Lyder det fra Natalie Stender, der er studerende ved IT Universitet.

- Jeg synes ikke, at man kan sige, at det er en generelt tendens. Nogle fag kan man præstere ok og få tolv, og andre fag skal man kæmpe. Men et tolvtal skal man føle, at man har gjort sig fortjent til, lyder det fra en anden studerende, Anders Wind, der studerer Softwareudvikling på 6. semester ved IT Universitetet.

Både han og hans medstuderende Natalie Stender, mener dog ikke, at det vil gøre noget, hvis man hæver niveauet, så det bliver sværere at få 12.

- Det er et udtryk for en stræberkultur og at mange arbejder hårdt, så derfor skulle man måske gøre det sværere, foreslår Anders Wind.

Ifølge rektor ved IT-Universitetet, Mads Tofte, er der dog intet, der tyder på, at det er for nemt at få 12.

"På IT-Universitetet benytter vi eksterne censorer ved en stor del af de studerendes eksamener. Censorerne har pligt til at indberette, hvis de mener, at de uddelte karakterer er for høje, og vi har ikke modtaget en eneste klage fra dem omkring karakterniveauet," skriver Mads Tofte i en mail til DR Nyheder.

Han understreger desuden, at adgangskravene til uddannelserne på IT-Universitetet er forholdsvis høje.

"Det betyder, at vores studerende er højt kvalificerede og engagerede, og ofte opnår høje karakterer ved deres eksamener."

I Danske Studerendes Fællesråd mener formand, Yasmin Davali, også, at de mange 12-taller er et klart udtryk for, at flere er blevet dygtigere, og at flere lever op til kravene for karakteren 12.

- De studerende vurderes på deres faglige evner. Det er også derfor, at vi har et censorsystem. Det skal sikre, at vi vurderes fagligt og objektivt, lyder det fra Yasmin Davali.

Hun påpeger derudover, at der på nuværende tidspunkt er en revision i gang, der skal sikre, at censorerne er up to date.

  • Ifølge Berlingskes opgørelse blev karakteren 12 givet oftere end ved hver syvende beståede eksamen, svarende til 16 procent af ca. en halv million beståede eksamener for skoleåret 2014/2015.

  • Før introduktionen af syvtrinsskalaen i 2007 var karakterkommissionens forventninger, at blot hver tiende beståede eksamen ville udløse et 12-tal.

  • Frekvensen af 12-taller er særligt høj på tre universiteter, nemlig Roskilde Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og IT-Universitetet, hvor cirka hver femte beståede eksamen resulterer i et 12-tal.

Facebook
Twitter