Studerende og kolleger ville have ham fyret: Nu er professor en kontroversiel superstjerne

For nogle er Jordan Peterson et intellektuelt fyrtårn. For andre en kvindehadende kuglestøber for højrefløjen.

Jordan Peterson har opnået stor berømmelse og har millioner af dedikerede tilhængere verden over. (© © Evening Standard / eyevine. All Rights Reserved.)

Verdensturne og udsolgte sale over for rasende aktivister, der vil forhindre ham i at komme til orde.

Nedværdigende udsagn som 'Professor i pladder' og 'den kloge blandt de dumme' over for lovprisninger som 'den mest indflydelsesrige intellektuelle i den vestlige verden'

Der er delte meninger om Jordan Peterson. Mildest talt.

Den canadiske psykologiprofessor er på få år blevet en stor stjerne på den intellektuelle himmel, og han oplever i disse år en succes, der er få med rødder i universitetsverden forundt.

Hans seneste bog, ’12 regler for livet’, nåede hurtigt op på et millionoplag, den skal oversættes til 45 sprog, og så har han mere end 1,5 millioner abonnenter på sin Youtube-kanal.

I tirsdags gik han på scenen i et udsolgt Bremen Teater i København, hvor hundredvis af fortrinsvis mænd havde betalt for at høre hans udlægning af tingenes tilstand.

De 12 regler for livet, som han præsenterer over 400 sider i sin nyeste bog omhandler alt fra at vælge venner, som vil en det bedste, til at rette ryggen, fordi ”fysikken påvirker metafysikken”, som han skriver.

Helt eller skurk

Umiddelbart uskyldige og velmenende råd, som ingen vel kan tage på vej over.

Alligevel er Jordan Peterson en mand, hvis meninger er omstridte og sjældent står uimodsagt.

Hans popularitet er stor, men han deler vandene og har mindst lige så mange modstandere som tilhængere.

Han bliver af mange set som en bannerfører for en generation af mænd i en moderne tid, hvor seksualitet, køn og race er til konstant diskussion og manderollen under pres.

Han foragter ungdomskulturen, der fastholder voksne mænd i en teenagetilværelse uden ansvar.

- Mænd skal for pokker blive voksne. Der er intet godt ved folk, der ikke vokser op, har han harceleret.

Misogyn og snævertsynet

Han går i rette med politisk korrekthed, feminisme, identitetspolitik og påstande om, at der findes et undertrykkende hvidt patriarkat.

Jordan Peterson om den totale ligestilling mellem kønnene, som han mener er en illusion, og som ikke er lykkedes her i Skandinavien, selvom om vi ekstremt progerssive.

- Ideen om, at kvinden historisk har været undertrykt, er rædselsfuld, har han sagt.

Af sine modstandere er han derfor også blevet beskyldt for at være idémager og kuglestøber for en kvindehadende, konservativ, snævertsynet og højreorienteret intellektuel bølge.

Kritikerne peger på, at en række personligheder, der åbent vedkender sig at høre til på den konspiratoriske alt-right-fløj støtter ham og hans ideer.

At han skulle være en del af den bevægelse afviser Jordan Peterson kategorisk, og han kalder det 'en seriøs forkert' antagelse.

Med egne ord er han en 'klassisk, britisk liberal', der tager afstand fra ideologiens yderpunkter som fascisme og kommunisme.

'Zhe' og 'zher'

Han har afvist at bruge de kønsneutrale stedord som zhe og zher, som nogle foretrækker i stedet for det engelske sprogs he og her, og han var arg modstander af et canadisk lovforslag, der ville gøre det til diskrimination at bruge den traditionelle tiltale, hvis det skete mod en persons ønske.

- Jeg vil aldrig bruge ord, jeg hader, som de kunstigt skabte zhe og zher. De ord er fortroppen for en postmoderne, radikal og venstreorienteret ideologi, som jeg afskyr.

- Den er efter min professionelle mening skræmmende lig med doktriner, der dræbte mindst 100 millioner i det 20. århundrede, lød det med en henvisning til marxismen.

En reaktion, der påkaldte sig hård kritik fra både minoritetsgrupper og menneskerettighedsadvokater, der mente, at han fordrejede de reelle virkninger, som lovforslaget ville have.

På hans arbejdsplads, universitetet i Toronto, gik studerende og professorer gik sammen om at få ham smidt ud. Dog uden held.

Positivt budskab

For rigtig mange af hans tilhængere ligger hans appel i den stolthed, han lægger for dagen i forhold til sin egen identitet.

Det er samtidig noget af det, hans kritikere har det svært med og finder provokerende, siger filosof Ole Bjerg, der er begejstret for Jordan Peterson som intellektuel.

Af samme grund var han også i Bremen Teater for at høre ham tale tidligere på ugen.

- Han skammer sig ikke over at være mand, han skammer sig ikke over at være kristen, han skammer sig ikke over at være heteroseksuel. Han skammer sig ikke. Det er for nogen så provokerende.

- Men for mange af de mænd, der følger ham, er det også en appel. For man gider da ikke skamme sig. Og det er jo ikke, fordi han siger, at fordi jeg er stolt over at være mand, så skal man skamme sig over at være kvinde. Man skal være lige så stolt over at være kvinde.

- Der er et positivt budskab, siger han.

Vejen til berømmelse

Det var indtil for få år siden ikke givet, at Jordan Peterson skulle få den gennemslagskraft, han har nu. Hans første bog, Maps of Meaning, der blev udgivet i 1999 fik rosende ord med på vejen, men ellers var der ikke mange, der løftede et øjenbryn.

Gennembruddet til offentligheden kom først for alvor i 2016, da han gik til angreb på det canadiske lovforslag.

Jordan Peterson om forsøget på at opdrage børn kønsneutralt, som han mener er fuldstændig misforstået.

I en række videoer betitlet ’Den politisk ukorrekte professor’ ser man ham blandt andet i en skarp meningsudveksling med en transkønnet studerende om brugen af de kønsneutrale stedord.

- Hvorfor har jeg autoritet til at bestemme, hvad jeg selv skal sige? lød det retorisk, da han blev spurgt, hvorfor han mente at have ret til at undlade at bruge de stedord, som folk ønskede sig.

Den er set mere end tre millioner gange, og siden har Jordan Peterson ikke set sig tilbage.

Hvad er det gode liv?

Sine ideer og tanker breder han ud uden om de klassiske mediekanaler.

I stedet bruger han sin egen kanal på Youtube, har hundredtusindvis af følgere på Twitter, holder foredrag over hele verden og er en flittig gæst i diverse podcasts.

Jordan Peterson om, hvorfor det han siger resonerer så godt hos et stort mandligt publikum.

På de platforme henvender han sig til sit publikum med overvejelser og tanker, der rammer en personlig nerve, og som folk tager til sig, mener Ole Bjerg.

- Han taler om det levede liv, og han taler om levende mennesker. Det kan lyde selvfølgeligt, men det er det ikke. Det står i modsætning til meget af det, der foregår på universiteterne, hvor det er kunstige teorier om kunstige problemer, der bliver behandlet.

- Det er sådan helt grundlæggende basale problemstillinger, som fx hvad er det gode liv? Det er sådan et klassisk filosofisk spørgsmål. Det har man besluttet, at man ikke kan svare på. Men det er jo det, alle vil høre, siger han.

Bad og tiggede om at købe billet

Jordan Peterson beskæftiger sig med mange forskellige emner, og han er ikke kun aktør i den til tider hidsige identitetspolitiske debat.

Han tager gerne del i hidsige meningsudvekslinger, men han skriver også videnskabelige artikler og bestseller-bøger, og han laver videoer om betydningen af Gud, der bliver set af millioner.

Det betyder samtidig, at han rammer en bred målgruppe, der pludselig fatter en interesse for filosofiske spørgsmål og intellektuel debat.

På den måde er han med til at holde liv i noget meget traditionelt, men på en ny måde, og det glæder fagmanden Ole Bjerg.

- Nu var jeg til foredraget i tirsdags, og det var fedt, for der var fuldstændig udsolgt, og folk stod i kø uden for. Nogle stod endda og tiggede og bad om at købe ens billet, fordi de ville ind.

- Som filosof gjorde det mig varm om hjertet, for det var ikke bare den sædvanlige universitetsflok. Det var alle mulige.

- Så det passer ikke, at folk ikke interesserer sig for de dybe og tunge emner. Det gør de i den grad, hvis bare man tager dem alvorligt og taler til dem, og det gør Jordan Peterson, siger han.

Kilder: The Chronicle, National Post, BBC, The Guardian, Kristeligt Dagblad, Weekendavisen.