Studerende om bred uddannelsesaftale: 'Politikerne kan godt gå meget længere'

Danske Studerendes Fællesråd vil fortsætte kampen for et endnu mere fleksibelt uddannelsessystem.

Forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Et farvel til karakterbonus for tidlig studiestart og mere fleksible uddannelser vækker glæde blandt de studerende på landets universiteter.

Men den uddannelsesaftalen, som alle Folketingets partier i dag har vedtaget, kunne godt gøre uddannelsessystemet endnu mere fleksibelt, mener forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost.

- Politikerne kan godt gå meget længere og fjerne alle de fremdriftsmekanismer, der er indført i uddannelsessystemet de senere år. De er også er med til at stresse en masse unge og skabe frygt for, at vælge forkert.

Sana Mahin Doorst peger blandt andet på uddannelsesloftet, der de første seks år efter endte studier begrænser studerende i at tage en ny uddannelse på samme niveau med den, de har færdiggjort.

- Dét og fremdriftsreformen mener vi ikke, man kan ignorere, når vi taler fleksible uddannelser, lyder det fra de studerendes talskvinde.

Begrænsning på SU

Med uddannelsesaftalen er der i første omgang fokus på karakterbonus og retskrav.

Den omdiskuterede karakterbonus på 1,08 afskaffet, og det såkaldte retskrav udvides, så de studerende får mulighed for at begynde på en kandidatoverbygning op til tre år efter endt bachelor.

- Vi skal skrue ned for jagten på karakterdecimaler. Optaget skal afspejle, hvor dygtig du er, ikke hvor hurtig du er, sagde uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) tidligere i dag.

Og det er Sana Mahin Doost som udgangspunkt enig i. Hun påpeger dog, at reglen stadig delvist vil eksistere.

- Folk får jo stadig mindre i SU, når de ikke går i gang i gang indenfor to år, og mængden af SU, man kan få er begrænset.

Kampen har båret frugt

Sana Mahin Doost synes, det er tid til, at politikerne fjerner alle incitamenter "som ikke har noget med faglighed at gøre".

- Vi har en masse reformer, der er skabt med meget snævre finansministerie-briller, og derfor bliver vi ved med at insistere på, at vi også er mennesker, og at vi gerne vil have tid og fleksibilitet til blive dygtige, siger hun og tilføjer:

- Det er positivt, at noget af det, vi har kæmpet for i flere år, nu er lykkedes. Det vidner om, at presset fra os studerende, faktisk kan skabe forskel. På et tidspunkt kan politikerne ikke ignorere os længere, og så begynder de at lytte.

Socialdemokratiet ændrede i juni holdning til uddannelsesloftet, som partiet selv har været med til at vedtage. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er dog ikke klar til at fjerne loftet.

Han mener fortsat, at der mangler bevis for større frafald.