Studerende siger nej tak til hurtigere studier

De studerende skal skynde sig med studiet, mener politikerne. Men de studerende lukker ørerne for politikernes råd og vil hellere arbejde.

De studerende skal skynde sig med studiet, mener politikerne. Men de studerende vil hellere arbejde. (Foto: Tao Lytzen © CBS)

De studerende skal gennemføre deres studier hurtigere, lyder det fra politikerne. Men de studerende lytter ikke efter. De vil hellere bruge tid på studiejob og praktik end at blive hurtigt færdige med uddannelsen, viser en undersøgelse fra Djøf.

Faktisk siger tre ud af fire studerende i undersøgelsen, at de ikke lader sig påvirke af politikernes pres.

Men pres fra politikerne får de alligevel. For lige som den gamle regering har den nye minister for videregående uddannelser, Morten Østergaard (R), en bøn til de unge.

- Vi ønsker, at flere unge får en uddannelse, men også at de gør det lidt hurtigere end i dag, siger Morten Østergaard til P3 Nyheder.

Vil hellere arbejde

Djøf har spurgt godt 600 studerende, hvordan de bliver påvirket af politiske ønsker om, at studerende skal hurtigere igennem studierne. Og over halvdelen af dem mener, at det er vigtigere at have studierelevant arbejde, end at leve op til ønskerne.

På Handelshøjskolen CBS i København vælger flere studerende tilmed at forlænge studietiden, fordi de har et job ved siden af, fortæller prodekan Sven Bislev. Men det er faktisk ikke en dårlig prioritering, mener han.

- Det er på mange måder godt, hvis de studerende bliver færdige til tiden. Men jeg synes ikke, at vigtigste ved et studie er, at de studerende bliver færdige til normeret tid. Et studiejob kan berige de studerendes liv, det giver erfaring og kan være en rigtig god indgang til at få et job, siger Sven Bislev.

Bonus til hurtige studerende

Selvom det politiske ønske, om at de studerende gennemfører studiet hurtigere, preller af på de studerende til fordel for studiejob eller praktik, så er uddannelsesminister Morten Østergaard fortrøstningsfuld.

- Jeg tror sagtens, det kan lykkes at kombinere studiet og studiejobbet, men det kan være, at vi gennem SU-systemet kan give nogle incitamenter til at færdiggøre studiet hurtigere end man eller ville have gjort. Det kunne for eksempel udløse en form for bonus, foreslår ministeren.

Undersøgelsen viser også, at 58 procent af de adspurgte studerende allerede er bagud med studierne. I halvdelen er tilfældene skyldes forsinkelsen studiejobbet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter