Studerende springer boligkøen over - og bor gratis

- De bor som prinser og prinsesser og har bestemt nemt ved at få SU'en til at slå til, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Købestærke forældre er på jagt efter en bolig til deres studerende børn op til studiestart i september. (Foto: Mathias Løvgreen © Scanpix)

Billedet af studerende, der desperat leder efter en bolig op til studiestart i september, er ikke hele billedet af den situation, de studerende står i.

For en gruppe af de studerende har forældrene selv sørget for en bolig til dem - eller også gør de det i løbet af august.

- Det er den største forældrekøbsmåned, og det vil det også være i år, siger Mads Ellegaard, der er relationschef i en af Danmarks største mæglerkæder Home.

Siden 2011 har hver sjette eller syvende af alle køb af ejerlejligheder på landsplan været et forældrekøb, og der er sådan set ikke noget nyt i, at forældre med god økonomi hjælper afkommet uden om den lange kø til en studiebolig og sikrer det en bolig i nærheden af det sted, hvor det skal studere.

Det koster gratis

Lidt mere overraskende er det måske, at en stor del af de studerende, der bor i en forælderkøbt lejlighed, ikke skal bekymre sig om at skrabe penge sammen til udlejeren.

- Omkring hver tiende studerende bor i en lejlighed, der er købt af forældrene. Nogle af dem bliver behandlet ekstra godt af forældrene, for de slipper faktisk for at betale husleje. De bor som prinser og prinsesser og har bestemt nemt ved at få SU'en til at slå til, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Nordea er det to ud af tre studerende, der bor i lejlighed købt af forældrene, som ikke betaler for deres bolig.

I den anden ende af skalaen står de studerende, der må bo på seks kvadratmeter værelse langt fra studiestedet eller zappe fra sofa til sofa hos venner og familie, indtil de kommer frem i den stadigt voksende kø til en studiebolig.

- Der er altså en meget stor spændvidde, men det er trods alt et mindretal, der får V.I.P.-behandling og får rullet den røde løber ud, siger Ann Lehmann Erichsen.

- Der er alle de andre, som bliver nødt til at arbejde ved siden af studiet for at få det hele til at løbe rundt. Og måske skal de også supplere med et studielån, fortsætter hun.

Og så peger pilen, vil fordommene måske hviske, mod Nordsjælland for at finde de forældre, der installerer børnene i en huslejefri lejlighed i det centrale København.

Men sådan er det ikke helt.

- Der findes forældre, der har mulighed for at hjælpe, i hele Danmark, og i Odense-området er der rigtig mange forældrekøb her op til studiestart. Det gælder også i Aarhus og andre steder i landet, siger Ann Lehmann Erichsen.

Fri husleje som gave

Umiddelbart må de studerende ikke bo gratis i de forældrekøbte lejligheder. Ligesom der er et loft for husleje, er der også et minimum - også for børn af ejeren.

Men en forælder kan give et barn en gave på op til 61.500 kroner om året, så barnet kan få 123.000 kroner i alt.

- Det giver jo muligheden for, at man kan regulere det, så de bor uden at betale for husleje, konstaterer Ann Lehmann Erichsen.

Den mulighed vil mange forældre benytte sig af i den kommende måned, vurderer Mads Ellegaard fra Home.

- Der var ikke så mange forældrekøb i starten af året, men så kom der gang i hjulene i juni, og vi ser typisk en tendens til, at forældrene begynder at orientere sig, efter at deres børn har fået svar på, hvor de skal studere, siger Mads Ellegaard.

Han spår, at den lave rente som følge af Storbritanniens farvel til EU vil sende flere forældre mod en af mæglerbutikkerne i de store studiebyer.

Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti foreslår nu, at skattefordelen for forældrene ved at købe en lejlighed til børnene skal være mindre.

Forældrekøbene er med til at skabe mere ulighed, siger blandt andre Søren Egge Rasmussen, der er boligordfører for Enhedslisten, ifølge tv2.dk.

Studieansøgerne fik svar i lørdags. 66.439 fik at vide, at de var optaget på en videregående uddannelse.

Facebook
Twitter