Studerende strømmede til Macron-møde: 'Det var alt, alt for kort'

- Der går lang tid, før jeg vasker hænder igen, sagde en studerende efter at have trykket den franske præsidents hånd til et debatarrangement i København.

Emmanuel Macron og Lars Løkke Rasmussen (V) til debatarrangement om Europa på Den Sorte Diamant i København. Lykke Friis, tidligere klimaminister og prorektor ved Københavns Universitet, var en meget energisk ordstyrer ved arrangementet. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)

- Arrangementet blev udsolgt hurtigere end Rolling Stones' sidste koncert i Danmark, jokede tidligere prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis gennem sin moderatormikrofon.

Og stemningen, sikkerhedsopbuddet og antallet af håbefulde, unge fans kunne også let forveksles med en rockstjernes ankomst, da den franske præsident Macron trådte på scenen i Den Sorte Diamant i København.

Sammen med statsminister Lars Løkke Ramussen var han mødt op for at debattere med de omkring 600 tilskuere - fortrinvist studerende - der havde revet billetterne væk.

- Han er jo en supereuropæer, fortæller Lukas Lunøe, en 20-årig jurastuderende, kort efter, at debatarrangementet er færdigt.

- Han har den her enorme karisma og er på mange måde, hvordan man ville ønske, at danske politikere var, siger han.

Den franske præsident er tirsdag og onsdag på besøg i Danmark med sin kone. Det er første gang siden 1982, at et fransk statsoverhoved besøger landet.

- Det var alt, alt for kort

Mange havde forberedt spørgsmål til arrangementet, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Emmanuel Macron stod klar til at svare, men flere gik dog skuffede derfra, da arrangementet allerede blev stoppet efter bare 45 minutter på grund af forsinkelser.

- Det var alt for hurtigt overstået, siger Maria Aalling, en 27-årige studerende. Hun har boet og arbejdet i Paris i flere år og havde set frem til at skulle høre en masse om problemerne i Europa.

27-årige Maria Aalling ærgrede sig over, at arrangement ikke kunne være længere, da Macron var meget inspirerende. (Foto: © Peter Boier)

- Jeg havde håbet at høre en masse om brexit – den europæiske krise – og havde også selv planlagt at stille ham et spørgsmål om terror. Men det var der slet ikke tid til. Det var alt, alt for kort, fortæller hun.

Området omkring Den Sorte Diamant var overrendt af politi og spærret på grund af det store besøg, og flere turister måtte gå forgæves efter bygningens restaurant og deres cykler, der var fanget bag afspærringen.

En snak om Europa

Den franske præsidents store prestigeprojekt på den internationale scene er en gennemgribende reform af EU, herunder de europæiske samarbejdesinstitutioner. Dét vil den danske regering ikke være med til, men måske er der en mulighed for, at det danske forsvarsforbehold kan komme op til revision.

- Jeg vil gerne af med forsvarsforbeholdet, sagde Lars Løkke Rasmussen således ved pressemødet i Statsministeriet tidligere i dag.

Og netop visioner for EU var noget, Anton Lykketoft havde set frem til at høre om.

- Men det var alt for kort, banalt og overfladisk, sagde den 18-årige gymnasieelev på pladsen foran Den Sorte Diamant, som Macron og den danske statsminister kort forinden havde betrådt på vejen mod en af de gule, københavnske færgebusser – skarpt forfulgt af et talstærkt, dansk politi.

Lukas Lunøe (tv.) og Anton Lykketoft (th.) efter Macron-debat foran Den Sorte Diamant. De er enige om, at den franske præsident er enormt karismatisk, og at han "jo nærmest er Europas præsident". (Foto: © Peter Boier)

- Macron snakkede så meget om klimaet, og om hvor vigtig en problemstilling det er, samme dag som hans egen miljøminister er smuttet på grund af manglende handling. De samme udmeldinger kom fra Lars Løkke, hvis egen regering nærmest aldrig har gjort noget godt for miljøet – nærmere det modsatte, sagde Anton Lykketoft.

- Frankrig kan lære meget af Danmark

Debatten skulle minde os allesammen om, at vi som europæere måske nok kan være uenige om mangt og meget, men at vi trods alt har et stort værdifællesskab i den vestlige verden.

- Europa er skabt af en anden generation. Det er ikke sket før, at vi har mere end 70 år uden krig. Europa er skabt af dialog mellem lige medlemsstater. Det findes ingen andre steder i verden, sagde Emmanuel Macron under debatten, der blev transmitteret direkte på biblioteker landet over.

For 22-årige Julia Lamamy var det en mulighed for at se sin egen præsident i kød og blod. Hun er fransk, men studerer en kandidatgrad i økonomi på CBS.

Julia Lamamy har boet i Danmark i et års tid for at studere. Efter at have overæret debatten, synes hun, at Macron skal fokusere mere på sit eget og hendes land. (Foto: © Peter Boier)

- Jeg synes, at Frankrig har en masse, vi kan lære af Danmark, så jeg ville se, om Macron var enig, fortæller hun. Men præsidenten efterlod ikke det bedste indtryk på Julia Lamamy, der dog, som mange andre af tilskuerne, fandt præsidenten charmerende og veltalende:

- Jeg synes slet ikke, han forholdt sig til virkeligheden i Frankrig. Han snakkede en masse om uddannelse i Afrika og om EU, men vi har også store problemer i Frankrig, hvor de fleste efter endt uddannelse nærmest ikke snakker engelsk!

Trykkede Macrons hånd

På trods af skuffelsen over, hvor hurtigt det hele var slut, gik Lukas Lunøe derfra med en oplevelse, han nok ikke glemmer foreløbig.

- Jeg trykkede Macrons hånd! udbryder han, da DR Nyheder fanger ham kort efter.

- Jeg var kommet virkelig tidligt – jeg tror, jeg sad i salen og ventede i tre timer for at få en af de forreste pladser. Og da han så kom forbi skyndte jeg mig at strække armen ud, hvorefter han tog den. ”ça va?” nåede jeg at udbryde med mit 4-tal i fransk fra gymnasiet, siger den 20-årige jurastuderende, der er økonomi- og erhvervsordfører i Radikal Ungdom.