Studerende tager ADHD-medicin for at kunne terpe i døgndrift

Især Ritalin og modafinil bruges i jagten på at kunne præstere på studiet. Men det er ulovligt at købe og har en række bivirkninger.

Hjertebanken, nervøse tanker, søvnløshed og nedsat appetit er nogle af de hyppigste bivirkninger ved Ritalin og modafinil, som er de mest udbredte study drugs. (Foto: Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard © Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

Gymnasieelever fortæller, at de bruger receptpligtig ADHD-medicin for at holde motivationen, når de skriftlige opgaver bliver kedelige.

For andre studerende handler det om at skærpe koncentrationen for at blive mere effektiv, mens de tygger sig gennem pensum, fordi de er bange for ikke at være gode nok.

Lige nu går tusindvis af studerende til eksamen. Og nogle af dem tyer til præstationsfremmende medicin for at klare sig bedre.

I DR Nyheder har vi de seneste dage fortalt om dem, der helt lovligt får udskrevet blodtryksmedicinen betablokkere til at dulme eksamensangst.

Men vi har også været i kontakt med 11 unge, som alle fortæller, at de på ulovlig vis har købt og brugt andre study drugs som for eksempel det amfetaminlignende nervemedicin Ritalin og modafinil. Det er i strid med loven, hvis ikke man har en recept.

Samtidig viser en helt ny spørgeskemaundersøgelse foretaget blandt fagforeningen Djøfs Studerende, at 100 af de i alt 1.527 studerende, der svarede på undersøgelsen, har taget præstationsfremmende midler i studietiden. 36 af dem svarer, at de har taget nervemedicin som for eksempel Ritalin.

Undersøgelsen er ikke repræsentativ for Djøfs studerende eller det samlede antal studerende i Danmark.

Derfor kan den heller ikke sige noget om det samlede omfang af brugen af study drugs. Men forskellige eksperter fortæller, at de kender til tendensen.

- Noget tyder på, at brugen af study drugs er blevet lidt mere udbredt og accepteret i Danmark. I hvert fald i nogle miljøer, siger Margit Anne Petersen, som er antroprolog og lektor ved Center for Rusmiddelforskning.

Fordi der findes meget lidt statistik på området, kan det være svært at sige noget om udbredelsen. Derfor udtaler Margit Anne Petersen sig hovedsageligt på baggrund af samtaler med studerende, der har taget study drugs.

Frygt for at dumpe

Det samme gør Bo Møhl. Han er psykologiprofessor på Aalborg Universitet og ekspert i unges trivsel. Ifølge ham tyer nogle studerende til præstationsfremmende stoffer for netop at præstere bedre.

- Mange har et krav om, at alt skal være perfekt. De vil gøre hvad som helst for at præstere. Det ser jeg som en del af baggrunden for, at det er blevet så almindeligt at tage study drugs, som det er, siger han.

Rasmus er en af de studerende, DR Nyheder har mødt. Han tager Ritalin, som indeholder det aktive stof methylphenidat, fordi han er bange for, at han ellers ikke er god nok.

Han føler, at det skærper hans fokus og gør ham mere effektiv. Uden pillerne har han svært ved at huske, hvad han læser, når han har siddet bøjet over bøgerne en hel dag, forklarer han.

Det stof, Rasmus tager, udskrives normalt til ADHD-patienter, men Rasmus har hverken diagnose eller recept. I Danmark er det ulovligt at købe den slags medicin, hvis ikke du har en recept fra en læge.

Derfor ved han også godt, at det han gør, er på kant med loven.

- Det burde ikke være nødvendigt at tage, men jeg føler, at der er så stort et pres, at det er nødvendigt alligevel. Det er en frygt for at dumpe eller ikke at leve op til de rigtige karakterer, siger han.

Rasmus er ikke hans rigtige navn. Han medvirker anonymt af frygt for, hvilke konsekvenser det kan få for hans fremtidige karriere, at han tager study drugs. Redaktionen er bekendt med hans identitet.

Rasmus mener selv, at pillerne er "uundværlige" i eksamensperioder. (Foto: Alexander Klug)

Alvorlige bivirkninger

Rasmus køber sine piller gennem en ven.

Derudover viser vores research, at Ritalin og modafinil kan købes på internationale hjemmesider. Det er i strid med loven - både fordi Ritalin indeholder euforiserende stoffer, som det både er ulovligt at sælge, købe og besidde uden recept - og så fordi det i Danmark er ulovligt at købe medicin hjem fra lande uden for EU. Også selv om det ikke kræver en recept i det land, medicinen er sendt fra.

Hvis du indfører medicin ulovligt, kan du blive straffet med en bøde. Og hvis du sælger medicin ulovligt, kan det give en bøde eller op til halvandet års fængsel, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Det handler blandt andet om, at der er en række alvorlige bivirkninger ved Ritalin og modafinil, lyder det fra de eksperter, vi har talt med.

Hjertebanken, nervøse tanker, søvnløshed og nedsat appetit er nogle af de hyppigste bivirkninger, som man kan få.

- Hvis man tager det dagligt, kan man på længere sigt blive psykotisk og få paranoia, siger Per Vendsborg, overlæge ved Psykiatrifonden.

Study drugs i arbejdslivet

Samtidig er der en sandsynlighed for, at det kan være svært at slippe study drugs igen, lyder det fra Margit Anne Petersen, der har undersøgt tendensen blandt amerikanske studerende.

- Der er jeg stødt på flere, som har taget det med ind i deres arbejdsliv, siger hun.

Selv om man ikke får abstinenser, når man stopper med at tage Ritalin og modafinil, kan man nemlig blive psykisk afhængig, forklarer Margit Anne Petersen.

- Hvis først man har haft en god oplevelse, tør man ikke lade være med at tage det næste gang, man skal noget vigtigt. Så tager mange det for en sikkerheds skyld, siger hun.

Og det lader da også til, at tendensen skræmmer den ansvarlige minister. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kalder brugen af study drugs for "ulykkelig".

- Det bekymrer mig, at vi har unge mennesker, der mener, at det er nødvendigt for dem for at præsterer tilstrækkeligt. Det er ikke sundt, og det er ikke det, der er meningen, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

En løsning kan være bedre vejledning:

- Jeg er også meget opmærksom på, at vi skal have nok midler i studenterrådgivningen, siger ministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk