I dag lander over 70.000 protestunderskrifter på Uddannelses- og Forskningsudvalgets bord, når de mødes for at diskutere et nyt lovforslag om et uddannelsesloft.
Et loft, som vil afskaffe muligheden for at tage en ny fuldt statsfinandieret uddannelse på samme eller lavere niveau end den, man har i forvejen.
Men bliver forslaget vedtaget, vil det ramme studerende som 21-årige Nadia Hussain, der vil bruge sin uddannelse som bygningskonstruktør som springbræt til at søge ind på arkitektskolen.
Drøm siden 7. klasse
Nadia Hussain har hele tiden håbet på, at uddannelsen som bygningskonstruktør på Københavns Erhvervsakademi skulle være med til at realisere hendes drøm om at komme ind på arkitektuddannelsen.
Men det kan ikke lade sig gøre, hvis lovforslaget om et uddannelsesloft bliver vedtaget i Folketinget.
- Jeg har haft den drøm, siden jeg gik i 7. klasse. Jeg valgte en længere vej. En teknisk vej, hvor jeg vil lære meget mere. Men lige nu bliver alle døre til min drøm lukket lige i smasken på mig.
Ifølge Nadia Hussain giver det ikke mening at skære på uddannelse. Tværtimod giver det kun mening, at staten betaler for to uddannelser på samme niveau, mener hun.
- Jeg ender jo til gengæld med at blive meget klogere, jeg bliver bedre uddannet, og vi lever jo i et samfund, som er bygget op om uddannelse.
Bekymrede studerende
Lovforslaget rammer ikke kun Nadia Hussain.
Henriette Hald Andersen, programchef på Københavns Erhvervsakademi, oplever generelt stor bekymring blandt eleverne på erhvervsakademiet, blandt andet i de studerendes råd.
- Men vi kan også høre det på 7. semester, hvor der sidder nogle nu og tænker ”Skal jeg aflevere her nu og gå til den endelige eksamen, eller skal jeg lade være med dét, fordi jeg dermed afskærer mig muligheden for at blive arkitekt?”
Og selvom Nadia Hussain kun går på 5. semester, har tanken om at droppe ud da også strejfet hende.
- Den allerførste tanke, der strejfede mig, det var, at jeg fortsætter til 7. semester, og så dropper jeg ud lige inden min eksamen – og så prøver jeg at søge ind på arkitektur.
Indtil videre fortsætter hun dog med sin uddannelse som planlagt. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, har hun også en plan B, som skal sikre hende drømmen om at blive arkitekt.
- Så bliver det nok noget med, jeg skal ud og arbejde en masse og spare op til at tage arkitektuddannelsen i udlandet, siger Nadia Hussain.
Mange tager genvej
Nadia Hussain er langt fra den eneste på Københavns Erhvervsakademi, der bruger uddannelsen som bygningskonstruktør som springbræt til en anden uddannelse.
Bygningskonstruktører er nemlig dem, som oftest tager to uddannelser på samme niveau – kun overgået af pædagoger og folkeskolelærere.
Det er ofte ingeniører og arkitekter, som kommer ud i den anden ende. Fagfolk, vi ikke kan vi undvære, mener Henriette Hald Andersen.
- Hvis man kigger på, hvad byggeriet blandt andet også har brug for, så er det nogle, som kan se på tværs af fagligheder og kan se de større koordinationsproblemer.
Lovforslaget skal til 2. behandling i Folketinget på fredag. Hvis det bliver vedtaget, træder det i kraft i sommeren 2017.