Studerende vægrer sig ved jobmulighed i Forsvarets kommende hackerhær

På IT Universitetet giver efterretningstjenestens kommende hacker-akademi også anledning til bekymring.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) vil starte et såkaldt hackerakademi, så de kan hverve hackere til blandt andet at kigge terrororganisationer og fremmede stater over skulderen.

På IT Universitetet beskriver Anders Fischer Nielsen, der læser softwareudvikling på bachelorniveau, stillingen som spændende. Og selvom han godt kunne finde på at søge den, så er der også noget, der vejer imod.

- Det virker som om, man skal angribe andre lande. Hvis det havde været en beskyttelsesstilling havde det måske været mere interessant for mig, for jeg har ikke lyst til at angribe nogen, forklarer han.

For Emma Arfelt, der ligeledes læser softwareudvikling, er det etiske aspekt omkring overvågning nok til, at hun ikke vil søge stillingen. Heller ikke selvom den virker relevant i forhold til hendes uddannelse.

- Når en efterretningstjeneste søger hackere, er det så fordi, jeg skal sidde og finde alle dem, som har googlet en bombe og se, om de ellers kommunikerer om noget farligt, eller er det skyldige mennesker, vi skal forsøge at ramme, siger hun.

"Der er et etisk aspekt i det, som gør, at jeg ikke har lyst til at søge det," forklarer Emma Arfelt, der studerer softwareudvikling på IT Universitet, om grunden til, at hun ikke kunne finde på at søge ind på Forsvarets Efterretningstjenestes hacker-akademi. (© dr)

Ifølge FE er der i annoncen for hacker-akademiet er en form for hemmelig besked, som potentielle kandidater burde kunne gennemskue.

Både Anders Fischer Nielsen og Emma Arfelt har kigget annoncen efter i sømmene, men endnu er det ikke lykkes at finde den endelige løsning.

- Det virker som om, at det enten er i selve koden bag ham hackeren, men vi har også kigget lidt i selve billedfilen for at finde ud af, om der måske var en skjult besked der, forklarer Emma Arfelt.

Kan du knække koden i annoncen fra Forsvarets Efterretningstjeneste? (© Forsvarets Efterretningstjeneste)
  • Akademiets opgave bliver ikke at lære optagede at hacke, men at målrette tankegangen og kompetencerne, så de kan bruges i FE. Uddannelsen varer fire en halv måned og består af tre moduler:

  • Et basismodul om netværk, it-infrastruktur og avanceret sikkerhed

  • Et defensivt modul om, hvordan man forsvarer sig over for hackere

  • Et offensivt modul om egentlige hacker-teknikker.

  • Uddannelsen kommer til at foregå et hemmeligt sted i København.

  • Kilde: Forsvarets Efterretningstjeneste.