Studerende vil strejke for mere klima på pensum: 'Vi sidder fast i et industrielt tankesæt'

Klima og miljø skal tænkes ind i statskundskab på Københavns Universitet, mener studenterorganisationer.

- De studerende vil enormt gerne diskutere klimaløsninger, men det har vi ikke redskaberne til, siger KU-studerende Nikolaj Kornbech, der er medstifter af studenterorganisationen SIMA. (Foto: Kasper Duncan Gram © dr)

Danmarks kommende politiske ledere og embedsmænd bør undervises mere i klimaforandringer og miljø.

Det mener to studenterorganisationer på Københavns Universitet, som kræver et større fokus på klimaet på statskundskab.

- De studerende vil enormt gerne diskutere løsninger, men det har vi ikke redskaberne til, siger Nikolaj Kornbech, som er medstifter af den tværfaglige studenterorganisation SIMA til P1 Morgen.

Han undrer sig over, at man lærer at gentage de forrige generationers fejl:

- Vi sidder fast i et industrielt tankesæt, hvor mange af spørgsmålene handler om at øge produktionen og forbruget og fordele det. Med klimakrisen bliver spørgsmålene nogle andre, for eksempel hvordan vi kan sikre gode liv for alle - inden for hvad planeten kan bære.

Strejker for at belyse problemet

Studenterorganisationerne SIMA (sammensat af ordene samfundsvidenskab og klima) og Kritisk Politologisk Studiekreds (KPS) har analyseret undervisningsmaterialet i fire samfundsvidenskabelige fag.

- Om det er international politik, politisk teori eller økonomi: På alle de her dele af uddannelsen er man nødt til at have en forståelse for, hvordan klimaforandringer relaterer sig til faget, udtaler Johan Aagaard Hagemann, der repræsenterer KPS, til Djøfbladet.

Kritikken af den manglende undervisning i klima og miljø udmønter sig i en klimastrejke på fredag, hvor KU-studerende på de samfundsfaglige og naturvidenskabelige fakulteter udebliver fra undervisningen.

Dekan: Vi skal rykke på det nu

Der bliver lyttet til kritikken, forsikrer Andreas de Neergaard, som er prodekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- Vi har en moralsk forpligtelse til at gøre noget ved, når vi uddanner fremtidens politikere og fremtidens forvaltere på alle niveauer i det her land. Det ville være en udeladelsessynd af de helt store, hvis ikke vi fik rykket på det her nu, siger han.

Prodekanen fastslår, at klimapensum er et af uddannelsens tre nøglemål, som man nu vil forsøge at få hurtigere implementeret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter