Studiemiljøet får det røde kort af mange studerende

Hver femte studerende på landets universiteter mener ikke, at studiemiljøet er godt nok, viser undersøgelse.

- Det er talenttab og talentspild, hvis studerende ikke har det godt under studierne og dropper ud, siger prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Napper du engang imellem en øl med dine medstuderende i fredagsbaren - og hygger dig?

Eller får du egentlig talt godt med din læsegruppe?

Nej, siger hver femte studerende på landets universiteter.

For det sociale studiemiljø er simpelthen ikke godt nok ifølge de studerende, viser en ny undersøgelse foretaget af den faglige organisation DJØF.

Og det er ikke tilfredsstilende, siger formanden for DJØF Studerende, Tue Johansson.

- Det er åbenlyst og indlysende, at man ganske enkelt lærer bedre, når man trives på sit studie. Så når det er så galt, må vi forvente, at vi får lavere kvalitet i uddannelsessystemet, siger han.

KU bruger 60 mio. kr.

Tue Johansson mener, at der er flere grunde til, at der i 2014 er flere utilfredse studerende end for tre år siden, som undersøgelsen viser.

- Jeg tror, at den negative udvikling bunder i blandt andet SU-reformen og fremdriftsreformen, som presser de studerende. Det kan jeg høre, når jeg taler med mine medstuderende og medlemmer rundt i landet, siger han.

Landets universiteter er udmærket klar over, at studiemiljøet ikke i alle tilfælde spiller. På Københavns Universitet har de afsat 60 millioner kroner over tre år til at gøre noget ved det. Og størstedelen af pengene er afsat til noget så simpelt som lokaler.

- Hvor man kan mødes, hvor man kan nørde rundt med bestemte problemstillinger, men hvor der også er det sociale, siger prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis og fortsætter:

- Og der skal man huske på, at når man starter med at læse på et universitet, så er der ufattelig mange studieretninger. Og der er det altså vigtigt, at der er en eller anden form for helle, siger hun.

RUC kæmper med København

Det er på de studerendes opfordring, at lokalerne nu er kommet i stand.

- Det skal universiteterne da være i stand til at honorere, og dybest set er det en gave, at de studerende ønsker at være på campus, siger Lykke Friis.

Er rammerne ikke i orden, går det ud over de studerende, erkender prorektoren.

- Det er talenttab og talentspild, hvis studerende ikke har det godt under studierne og dropper ud, siger hun.

Distance er et problem

På Roskilde Universitet er det flere end hver tredje, der ikke mener, at studiemiljøet er tilstrækkeligt.

Og der er åbenlyse problemer, fortæller Anders Carlsbæk, der i øjeblikket skriver speciale i socialvidenskab og arbejdslivsstudier på RUC.

- Det helt store problem på RUC er, at mange studerende bor i København. Og når man er i København, så vælger man de sociale tilbud, der er i København, siger han.

Facebook
Twitter