Studieoptag: Hver fjerde kan forvente et afslag i nat

Uddannelsesudbuddet matcher ikke de unges interesser, siger studievejleder.

Mens tre ud af fire ansøgere til de videregående uddannelser kan forvente at få en glædelig besked i løbet af fredagen, så kan de tusindvis af ansøgere, der ikke er kommet ind på drømmestudiet, få vejledning via Studievalgs eVejledning fra om fredagen og frem til mandag. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

91.539 personer har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Men det er desværre langt fra alle, der kan forvente et tilbud om studieplads efter sommerferien.

Faktisk kan omtrent hver fjerde forvente et afslag på studieansøgningen, hvis dette års studieoptag følger de seneste 20 års optagelsestendens.

Her er det nemlig i gennemsnit kun 75 procent af ansøgerne hvert år, som har fået tilbudt en studieplads, mens 25 procent – eller hver fjerde ansøger – enten er blevet afvist, fordi deres gennemsnit ikke var højt nok eller blevet afmeldt, fordi de ikke opfyldte adgangskravene.

Selvom studieoptaget for i år endnu ikke er offentliggjort, er der intet, der taler for, at optagelsesprocenten skulle have ændret sig markant i år:

- De unge har det med at stimle sammen om nogle bestemte uddannelser, som så bliver utroligt sværere at komme ind på, og så er der andre uddannelser, som år efter år har ledige pladser. Så uddannelsesudbuddet matcher ikke de unges interesser helt så godt, siger Torben Theilgaard, der er centerleder for Studievalg København.

Træk vejret og ta' det rolig

Selvom det kan være et hårdt slag for de unge, der ikke er kommet ind, råder Torben Theilgaard de afviste ansøgere til at trække vejret en ekstra gang, sætte sig roligt ned og forholde sig til, hvorfor de ikke er kommet ind:

- Er det adgangskravene, man ikke opfyldte, var karakterkravet for højt eller kunne man have gjort noget andet, hvis man har søgt ind via kvote 2, siger han.

Når man har gjort det, skal man bagefter tage et kig på de studier med ledige pladser og overveje, om der er et studie her, man kan søge ind på, råder Torben Theilgaard.

Vil man have en af de ledige pladser, skal man dog ikke hvile for meget på laurbærrene, lyder det fra Pernille Kindtler, der er sektionschef for Vejledning og Optagelse på København Universitet.

- Man skal være ret hurtigt ude. For der er også ansøgningsfrister i forhold til at søge de ledige pladser. De kan være forskellige på uddannelsesinstitutionerne, så det er noget, man skal undersøge ret hurtigt, så man ikke misser fristen, siger hun.

Læg en plan B

Vil man ikke søge ind på et af de studier, hvor der er ledige pladser, så handler det om bruge tiden mest konstruktivt frem til næste års søgning, mener Torben Theilgaard:

- Overvej din fremtid og søgemuligheder. Det handler om at dygtiggøre sig og forberede sig mentalt på næste års optagelse. Sæt dig selv i uvante situationer, kom ud af din komfortzone og lær noget nyt, siger han.

Det forslag er Pernille Kindtler enig i:

- Man skal overveje, om ens drømmestudie er realistisk at komme ind på og overveje at lave en plan B, hvor man kigger på andre muligheder, siger hun og slutter:

- Og så skal man også gøre op med sig selv hvor mange år, man vil bruge på at forsøge at komme ind på drømmestudiet. Velvidende at det kan være, at man aldrig kommer ind.

Facebook
Twitter