Studievejledningen: Mangler du stadig svar? Gå ikke i panik

Det er ikke alle uddannelser, som endnu er klar med et svar til de spændte studiesøgende.

Selv om du i dag har fået afslag på dit søgte studie, behøver løbet ikke være kørt, lyder det fra studievejledningen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Godt 65.000 unge får i dag tilbudt en plads på en videregående uddannelse - og samtidig får mere end 21.000 at vide, at de ikke er kommet ind på drømmestudiet.

Mange fik allerede udløst den nervepirrende ventetid kort efter midnat. Og så er der en hel masse, som endnu ikke har fået hverken be- eller afkræftet den uddannelsesplads, de har søgt.

Men der er ingen grund til panik, siger DR's reporter Camilla Faurholdt-Löfvall, der er til stede hos studievejledningen i København.

- Cirka 90 procent af dem, der ringer herind, kan ikke forstå, hvorfor de ikke har fået svar, for de læser jo i medierne, at svaret kom i nat, siger hun.

Men rigtig mange uddannelsessteder har svarfrist hele dagen. Så svaret kan være på vej, oplyser studievejledningen til DR Nyheder.

Allerede ved midnatstid åbnede chatten hos studievejledningen i København, som er et af de steder, hvor studiesøgende kan søge råd og vejledning.

Uanset om de unge har spørgsmål om deres nye studie eller om afslag på optagelse - eller hvordan deres situation i det hele taget er, så sidder vejlederne klar til at hjælpe.

I nat var Johanne Schiøtt Nielsen klar på telefonen mellem midnat og klokken to for at svare på de allerførste henvendelser. Og der var der især ét spørgsmål, der gik igen.

- Rigtig mange af dem havde spørgsmål til, hvor de skulle finde svaret fra uddannelsesstedet, de havde søgt, siger Johanne Schiøtt Nielsen, der allerede klokken ni her i morges sad klar ved telefonen igen.

Svaret er, at man enten kan finde svar i e-boks, i den almindelige mailboks eller på en optagelsesportal. Det er forskelligt fra studiested til studiested - også hvornår svaret kommer.

Råd til plan B

Af de 21.000, som får afslag, opfylder cirka halvdelen af dem adgangskravene til studiet - med eksempelvis de rette karakterer eller relevant ungdomsuddannelse.

Det betyder, at omkring 10.000 i dag må gå skuffet på weekend, fordi de trods kvalifikationerne ikke kom ind og derfor skal lægge en ny uddannelsesplan.

Det er der råd for hos uddannelsesvejledningen.

- Vi kan hjælpe med at se på, om der er nogle ledige pladser at søge i en anden by. Og vi kan brede deres perspektiv lidt ud og se, om man kan udvide sine interesserer lidt. Måske er der en anden uddannelse, der matcher det, man gerne vil, siger Johanne Schiøtt Nielsen.

Studievejledning kan have forslag til, hvordan man planlægger sit næste år, så man måske kan komme ind på kvote 2 til foråret, hvor eksempelvis erhvervserfaring kan have betydning.

Hvis man er en af dem, der i nat fik en positiv besked, kan der alligevel opstå tvivl. For måske var der flere uddannelser på ønskelisten.

- Så spørger de ofte, om de skal bekræfte pladsen og om, hvad det egentlig er for en uddannelse, de er blevet tilbudt, siger Johanne Schiøtt Nielsen.

- Undersøg afslag

Pernille Kindtler, som er sektionschef i Vejledning & Optagelse på Københavns Universitet, opfordrer også til, at man kontakter studievejledningen. Det kan enten være på selve studiet eller en fra de syv regionale Studievalg-centre.

Mange kan med fordel undersøge, hvorfor de fik afslag, siger hun.

- Det er mange studerende, der efterfølgende mangler svar på, hvorfor de fik afslag. I nogle tilfælde kan det skyldes, at de ikke opfylder de formelle adgangskrav til uddannelsen, siger hun til Ritzau.

Flere steder er der stadig ledige pladser, så måske er løbet ikke kørt.

- Ansøgningsfristen til de ledige pladser er dog forskellig fra institution til institution, så derfor er det vigtigt at undersøge, hvilke krav der er, siger hun.