Stuebirk kan give kløe og udslæt

Der er grund til at kontrollere de grønne kontormiljøer og såmænd også stueplanterne derhjemme. Nogle af dem er nemlig direkte sygdomsfremkaldende, viser arbejdsmedicinske undersøgelser. Stuebirken er den største skurk.

Der indrettes grønne kontormiljøer som aldrig før. Det sker forat vi skal have det godt, men i mange tilfælde ender det med, at vifår det rigtig skidt.

Det viser en undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk afdeling påEsbjerg Centralsygehus.

Kløe og udslæt

Her kom arbejdsmediciner Erik Jørs på sporet af problemet med demange planter i moderne kontormiljøer, da han undersøgte enkvindelig gartner, der arbejder med vedligeholdelse afplanterne.

Erik Jørs fandt derefter du af, at gartnere, der passerstueplanterne stuebirk og vedbend eksempelvis i kontormiljøer, harmarkant flere allergiske symptomer, end de kolleger, der dyrkerplanterne i drivhuse.

De allergiske reaktioner er kløende, nældefeberlignende udslæt,allergisk snue med nyseanfald og tilstoppet næse samt øget risikofor kronisk allergi og astma.

Undgå planterne

Man kommer i kontakt med de allergifremkaldende stoffer ved atberøre planten f.eks. i forbindelse med beskæring, eller når manstøver dem af. Stofferne kan også spredes med det støv, der læggersig på plantens blade, hvorfra det hvirvles rundt i luften,fortæller Erik Jørs til Radioavisen.

Forskerne har fundet hele 11 allergifremkaldende stoffer hosstuebirken og nogle stykker hos almindelig vedbend, der også er enalmindelig plante i kontorlandskaberne og derhjemme.

Erik Jørs mener derfor, at hvis man man har allergi, bør manhelt undgå at have disse planter stående.

FacebookTwitter