Styrelse aflyser åbning af Aarhus Letbane i ellevte time

Letbanen kan ikke åbne i morgen, da Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har afvist at godkende den.

Danmarks første letbane skulle være åbnet for passagerer i morgen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Åbningen af Danmarks første letbane må udskydes.

Det står klart, efter at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i dag har afvist at godkende Letbanen i Aarhus, der skulle være åbnet lørdag. Det oplyser bestyrelsen bag Letbanen i en pressemeddelelse.

- Det er med dyb beklagelse, at vi i sidste øjeblik må aflyse åbningen af Aarhus Letbane, et historisk øjeblik, som vi ved, mange østjyder havde glædet sig til. Det er vi dybt berørte og kede af, siger Aarhus Letbanes direktør, Claus Rehfel Moshøj i pressemeddelelsen.

Åbningen af Letbanen skulle have været markeret med et stort åbningsarrangement ved Dokk1 i Aarhus i morgen klokken 10:30, og klokken 11:30 skulle det første letbanetog køre igennem en rød snor og markere banen for officielt åbent.

Det arrangement er aflyst sammen med Letbanens første afgang, oplyser Midttrafik.

Mangler dokumentation for sikkerhed

Ifølge pressemeddelelsen er styrelsen ikke tilfreds med dokumentationen af det sikkerhedsarbejde, som letbanens operatør har udført.

- Det er særdeles skuffende, og Aarhus Letbane vil nu undersøge, om der i den forbindelse kan placeres et ansvar hos operatøren, står der i pressemeddelelsen.

Trafikstyrelsen bekræfter, at de ikke kan godkende Letbanens sikkerhedssystemer.

- Vi har været i dialog med Letbanen i flere måneder, men der foreligger ikke tilstrækkelig dokumentation for, at sikkerhedssystemerne er i orden. Derfor har vi været nødt til at trække stikket, siger Kim Voigt Østrøm, presseansvarlig i Trafikstyrelsen.

Bestyrelsen bag letbanen har indledt arbejdet med at få de udestående godkendelser i hus, så Letbanen kan åbnes for passagerer hurtigst muligt.

Det er bestyrelsens forventning, at det vil ske indenfor kort tid, lyder det i pressemeddelelsen.

Påkørte bil under testkørsel

I sidste uge var et af letbanetogene involveret i et trafikuheld, da det var ude på en testkørsel.

Her kom en personbil af ukendte årsager til at stå stille på tværs af skinnerne, og da letbanetoget ikke nåede at bremse, påkørte det personbilen.

Aarhus Letbane, der har været fire år undervejs, skulle efter planen have være åbnet officielt 3. juni i år på den første strækning mellem Aarhus H og universitetshospitalet i Skejby.

Men den delvise åbning af banen blev udskudt tilbage i marts, fordi ASAL-konsortiet, der står for den praktiske opførelse af letbanen, ikke har kunnet holde tidsplanen med at etablere kørestrøm og få lavet og godkendt en række sikkerhedstests af hele letbanesystemet.

Facebook
Twitter