Styrelse beder om hjælp fra tidligere ansatte: Ved du noget om Scandinavian Star?

Tidligere og nuværende ansatte i Søfartsstyrelsen opfordres i et brev til at komme med nye oplysninger om den katastrofale skibsbrand.

I brevet bliver der spurgt til, om nuværende og tidligere medarbejdere kender til indsættelsen af færgen i dagene op til branden, og om medarbejderne så Scandinavian Star i Frederikshavn inden branden. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

"Jeg skriver til dig, fordi du var ansat i Søfartsstyrelsen i 1990."

Sådan begynder et brev, som Søfartsstyrelsen i sidste uge sendte til både nuværende og tidligere ansatte, der skal kaste nyt lys over Scandinavian Star-katastrofen.

Siden branden, der brød ud ombord på færgen Scandinavian Star natten til den 7. april 1990 og kostede 159 personer livet, har der været debat om, hvem der stod bag den.

I brevet bliver der spurgt til, om nuværende og tidligere medarbejdere kender til indsættelsen af færgen i dagene op til branden, og om medarbejderne så Scandinavian Star i Frederikshavn inden branden.

Det er folketingsmedlem for Enhedslisten Søren Søndergaard, der har bedt om at få undersøgt netop de to spørgsmål.

- Skibet skulle simpelthen aldrig nogensinde være sat i søen, og derfor er det interessante spørgsmål jo, hvorfor det fik lov at sejle ud fra Frederikshavn. Det har vi aldrig kunnet få opklaret, siger han.

Brev sendt til 14 tidligere ansatte

På trods af at der er gået mere end 26 år, håber Søren Søndergaard, at brevet kan føre til nye oplysninger om myndigheders kontrol med færgen.

Ifølge ham var der flere fejl og mangler i færgens brandsikkerhed, som myndighederne burde have opdaget, og som ifølge Søren Søndergaard muligvis gjorde branden værre.

- Det var nærmest som om, at færgen havde fået lov at sejle, uden at myndighederne opdagede det, eller nogen havde godkendt det, hvilket er fuldstændig absurd. Det er derfor, jeg har spurgt, om man ikke kunne skrive ud til tidligere og nuværende ansatte, siger han.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har efterfølgende bedt Søfartsstyrelsen om at sende brevet.

Styrelsen har ikke mulighed for at stille op til interview for at forklare, hvad eventuelle nye oplysninger vil blive brugt til, men skriver i et kort svar til DR Nyheder, at man har skrevet ud til omkring 295 nuværende medarbejdere - foruden 14 tidligere ansatte.

- Ligeledes er der den 11. august sendt breve til de daværende chefer i Søfartsstyrelsen og tidligere ansatte ved kontoret i Frederikshavn, som det har været muligt at finde. Nogle er afgået ved døden, står der i svaret.

Facebook
Twitter