Styrelse: Hjemmestrikkede og hjemmesyede masker giver falsk beskyttelse

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod at bruge, købe og sælge hjemmelavede mundbind.

Hvis et værnemiddel ikke er blevet testet af et godkendt testinstitut, ved man ikke, om det kan filtrere partikler tilstrækkeligt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Farverige mundbind i garn eller bomuld er flere steder på nettet sat til salg.

Men de hjemmesyede og -strikkede værnemidler giver højst sandsynligt falsk tryghed.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i dag på deres hjemmeside.

Mundbind skal ligesom andre værnemidler nemlig leve op til en række tests. Det fortæller Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsens kontorafdeling.

- Som sælger skal man vise, at de her produkter lever op til nogle krav ved at de er blevet testet af et testinstitut, der er godkendt til at vurdere kravene.

De hjemmelavede værnemidler kan føre til forkert adfærd.

- Den falske tryghed ligger i, at det kan være, man begynder at slække på myndighedernes anvisninger, fordi man har et mundbind på og tror på, man er beskyttet. Men det ved man ikke, om man er, når man bruger et mundbind, som ikke er blevet testet, siger Stine Pedersen.

Ulovligt at sælge mundbind, der ikke lever op til reglerne

Stine Pedersen understreger, at ansvaret for kvaliteten af varen ligger hos producenten.

- Når man markedsfører og sælger sådanne produkter, så bliver man ansvarlig for at produktet lever op til kravene.

Hun tror, der er nogle personer, der sælger ulovlige mundbind for at udnytte situationen.

- Men jeg tror også, der er nogle, der spørger sig selv: Hvad kan jeg bidrage med, og som ikke har gennemtænkt situationen. De ved ikke, at de bliver ansvarlige for, at det, de bringer på markedet, lever op til nogle særlige krav, siger kontorchefen i Sikkerhedsstyrelsen.

Brug din sunde fornuft

Som forbruger kan man først og fremmest se efter CE-mærket, som er et mærke, der indikerer, om produktet må sælges som personligt værnemiddel i Danmark.

Men Stine Pedersen appellerer også til, at forbrugerne tænker sig en ekstra gang om.

- Man skal bruge sin sunde fornuft og overveje, om man tror på, at et hjemmestrikket mundbind filtrerer noget som helst. Det tror jeg, de fleste vil vide, at det kan man ikke være sikker på, at det gør.

Hvis Sikkerhedsstyrelsen har en mistanke om, at der er produkter, som ikke lever op til kravene, kan de udtage dem og se nærmere på dem.

Så kan man få en afgørelse fra styrelsen og blive bedt om at fjerne det fra markedet, kontakte sine købere, og i sidste ende kan det blive politianmeldt.