Styrelse: Muslimsk friskole beholder statsstøtte

Iqra Privatskole skal dog tilbagebetale 16 millioner kroner, som skolen har fået udbetalt uberettiget.

Den muslimske friskole Iqra Privatskole i København stod til at miste sit statstilskud, men har formået at overbevise Styrelsen for Undervisning og Kvalitet om en ny chance. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I ellevte time er det lykkes for Iqra Privatskole, der ligger på Nørrebro i København, at holde skolen kørende.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet havde ellers afgjort, at tilskuddet til skolen - som i 2016 var på 21,7 millioner kroner - skulle bortfalde, men efter at have læst skolens indsigelse er det besluttet fremadrettet at udbetale statstilskuddet.

Dog kun hvis skolen lever op til en række krav.

- Derfor er der ikke længere belæg for at fastholde, at den nye ledelse ikke vil kunne vende forholdene på skolen fremover, og derfor kan skolen fortsat få tilskud. Vi er dog ikke så betryggede, at vi slipper skolen. Derfor fortsætter styrelsen det skærpede tilsyn med skolen i form af anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg, deltagelse i bestyrelsesmøder, overvågning af prøver osv., udtaler styrelsens direktør Søren Hartmann Hede.

Skolen er fortsat under skærpet tilsyn, hvilket vil fortsætte frem til sommerferien 2018, "hvorefter styrelsen vil tage stilling til, hvorvidt skolen er berettiget til at modtage tilskud fremadrettet," som det beskrives i afgørelsen, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Skal tilbagebetale millioner

Iqra Privatskole slipper dog ikke uden sanktioner.

Skolen skal nemlig tilbagebetale 16 millioner kroner i statstilskud, som den har fået udbetalt uberettiget i perioden fra 10. maj 2017 og frem til 8. januar 2018.

- Styrelsen har truffet afgørelse om, at Iqra Privatskole skal tilbagebetale godt 16 mio. kr., fordi der er sket alvorlige lovbrud på skolen i 2017. Det svarer til det statslige tilskud i de otte måneder, som skolen har været i tilsyn i 2017, udtaler Søren Hartmann Hede.

Tilbagebetalingen af de mange millioner er et af styrelsens krav, som Iqra Privatskole skal efterleve, hvis tilskuddet fortsat skal udbetales. Derfor skal skolen for hver måned kunne stille en garanti for, at tilbagebetalingen sker som planlagt. Det sker for at begrænse statens risiko for tab.

Skolens tilbageholdte tilskud for januar indregnes dog i det beløb, så det blot er 14 millioner kroner, som skolen skal tilbagebetale.

I afgørelsen skriver Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, at den hurtigst muligt vil indkalde skolen til et møde om en eventuel afbetalingsordning.

Glad bestyrelsesformand

Formanden for skolebestyrelsen på Iqra Privatskole, Abdullah Mohammed Abu-Lifa, glæder sig naturligvis over, at skolen har fået endnu en chance.

- Der er blevet lagt et kæmpestort arbejde fra bestyrelsens side og fra lærerne og ledelsen. Det er en stor glæde for børnene, for det er dem, det handler om i sidste ende, siger bestyrelsesformand Abdullah Mohammed Abu-Lifa.

For bestyrelsen kan arbejdet med at finde penge til at tilbagebetale de mange millioner altså nu gå i gang. Første skridt bliver et informationsmøde med forældrene på skolen senere i dag.

- Det er rigtig mange penge, men vi håber at kunne få etableret en god aftale om en afdragsordning med styrelsen, siger han.

Facebook
Twitter