Styrelsen for Patientsikkerhed går ind i sagen: Behandling af forgiftet familie bliver endevendt

Den forgiftede families møder med sundhedsvæsenet inden indlæggelse skal granskes.

En søn i familien fortæller, at det ham bekendt ikke kan være svampe fra naturen, der har forgiftet 11 af familiens 12 medlemmer. To børn er døde. De øvrige ni er stadig indlagt. (Foto: © Frederik Racher, Scanpix)

Styrelsen for Patientsikkerhed går nu ind i sagen om den forgiftede familie fra Haslev.

Det har styrelsen bestemt, efter det er kommet frem, at familien fra Haslev var i kontakt med sundhedsvæsnet flere gange, inden de blev indlagt i torsdags med alvorlig symptomer på forgiftning.

- Vi kigger efter, hvordan de pågældende sundhedspersoner har undersøgt børnene, hvad de har spurgt ind til, og hvordan de har handlet på baggrund af de oplysninger, som de har fået, siger enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri til DR Nyheder.

Styrelsen skal undersøge forløbet op til torsdagen, hvor 11 af familiens 12 medlemmer blev indlagt. To af børnene er døde, og de ni medlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet.

Familien havde ifølge TV2's oplysninger få dage forinden opsøgt deres egen læge, været forbi vagtlægen på Næstved Sygehus og haft besøg af en lægevagt i hjemmet. Og det er blandt andet de møder med sundhedsvæsnet, som skal undersøges.

- Det er en dybt tragisk sag for familien. Derfor skylder vi dem at få undersøgt sagen til bunds, men det er også vigtigt for mig at påpege, at vi på nuværende tidspunkt ikke har oplysninger om at der skulle være sket nogen fejl, siger enhedschef Anette Lykke Petri.

Styrelsen vil blandt andet indhente journalmateriale fra den praktiserende læge, fra lægevagten og fra hospitalsindlæggelsen, hvor et af børnene var indlagt forud for dødsfaldet.

I forvejen er Region Sjælland gået ind i sagen og har igangsat undersøgelser. I et brev sendt fra Region Sjællands administration til Regionsrådet i dag, fremgår det, at Region Sjælland har iværksat en evaluering af hele beredskabsindsatsen. Det gælder både den Præhospitale Center, 112-opkaldet og beredskabet på sygehusene.

Søn: Familie spist svampe, som var købt

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har endnu ikke fastlagt, hvad der er årsag til forgiftningen.

Siden torsdag har myndighederne arbejdet ud fra en teori om, at familien skulle have indtaget giftige svampe. Men på nuværende tidspunkt er efterforskningen stadig i gang, og politiet arbejder på undersøgelserne i sagen. Familiens hjem og en række nyttehaver i Haslev er blandt andet blevet undersøgt.

- Der vil gå et par dage endnu, før der kan præsenteres nogle konklusioner, oplyser vicepolitiinspektør Søren Ravn.

Familiens ældste søn på 18 år fortæller, at det efter hans vurdering ikke kan være svampe fra naturen, der er årsag til forgiftningen.

- Min familie har fortalt mig, at de har spist svampe, men det var nogen, de havde købt. Jeg ved ikke hvilken slags, siger Francois Mumbere til DR Nyheder.

Han er flyttet hjemmefra og er ikke blevet indlagt ligesom resten af familien.

Opdateret kl. 15.52: Artikel er opdateret med citater fra enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri