Styrelsen for Patientsikkerhed politianmelder hjerneskadet psykiater for dødsfald

Politiet skal tage stilling til, om der kan rejses en straffesag mod tidligere psykiater.

Jan Eggertsen, Birte Kristensen, Ronni Kristensen og Jakob Laugesen Madsen er blandt de 65 af psykiaterens patienter, der i dag er døde.

Har en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland spillet en rolle i dødsfald blandt sine patienter?

Det vil Styrelsen for Patientsikkerhed (tidl. Sundhedsstyrelsen) have undersøgt og har derfor anmeldt psykiateren til politiet i forbindelse med dødsfaldene.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for DR Nyheder i dag.

Har afvist bredere sag

Tidligere har Sundhedsstyrelsen ellers afvist en bredere politiefterforskning af psykiaterens behandling af hans patienter.

Det skete i 2013, efter at Midt- og Vestjyllands Politi havde rejst tiltale mod psykiateren for at have udvist grovere forsømmelse i behandlingen af patienten Ronni Kristensen.

Dengang spurgte politiet Sundhedsstyrelsen, om der var grundlag for at indlede en sag mod psykiateren for gentagen forsømmelse i behandlingen af hans patienter.

Sundhedsstyrelsen svarede tilbage, at der ikke var ”baggrund for at statuere, at (psykiateren red.) havde gjort sig skyldig i gentagen forsømmelse eller skødesløshed i sin behandling.”

Det viser dokumenter, DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Men efter DR Nyheders afsløringer ønsker Styrelsen for Patientsikkerhed nu, at politiet alligevel skal efterforske, hvad der er årsagen til dødsfald blandt psykiaterens patienter.

Ifølge en opgørelse fra Region Midtjylland har 65 patienter mistet livet.

Bedre sent end aldrig

To eksperter i sundhedsjura har set på sagen for DR Nyheder.

- Det er en sag, der har været undersøgt af Sundhedsstyrelsen i ganske mange år. Derfor kan man undre sig over, at anmeldelsen først kommer på nuværende tidspunkt. Men bedre sent end aldrig, siger Mette Hartlev, professor i sundhedsret ved Københavns Universitet.

Lektor i sundhedsjura, Kent Kristensen, vurderer, at Sundhedsstyrelsen har svigtet ved først at anmelde psykiateren for sin rolle i patienters dødsfald nu.

- Sundhedsstyrelsen har pligt til, når de er bekendt med, at der foreligger strafbare forhold, at anmelde det til politiet, siger han.

Politiet skal vurdere sag

Næste skridt i sagen bliver ifølge Mette Hartlev, at politiet skal vurdere, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en sigtelse. Eller om sagen først skal undersøges yderligere.

- I så fald skal politiet først foretage en egentlig efterforskning og indhente de oplysninger, man mangler for at kunne vurdere, om der er grundlag for at rejse en straffesag, siger hun.

Mette Hartlev vurderer, at det er god grund til at få undersøgt dødsfaldene.

- Det er der både en samfundsmæssig interesse i. Og så er der selvfølgelig de pårørende, som kan have en interesse i at få en større klarhed over, hvad der egentlig var begrundelsen for, at deres søn eller ægtefælle eller familiemedlem afgiv ved døden, siger hun.

Dømt i en sag

Hverken Styrelsen for Patientsikkerhed eller politiet vil i dag udtale sig i sagen.

DR Nyheder har også været i kontakt med den tidligere psykiater, der ingen kommentarer har til politianmeldelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Psykiateren har været involveret i dødsfald og alvorlige fejlbehandlinger, før han blev stoppet i 2013. Blandt andet har han givet alt for store doser medicin til flere af sine patienter, viser DR Nyheders afdækning af sagen.

I 2014 blev psykiateren dømt for at have udvist grovere forsømmelse og/eller skødesløshed i sin behandling af Ronni Kristensen. Dommeren fandt det dog ikke bevist, at psykiaterens behandling var skyld i Ronni Kristensens død.

Risikerer otte års fængsel

Psykiateren er ikke blevet tiltalt eller dømt i andre sager vedrørende sine patienter, men blev i december 2015 sigtet i sagen om patienten Jan Eggertsen.

Han risikerer i den sag op til otte års fængsel, hvis han findes skyldig i at have efterladt Jan Eggertsen i en hjælpeløs tilstand i en campingvogn på sin ejendom.

Du kan læse mere psykiatersagen på vores temaside.

Facebook
Twitter