Succes med test af corona-medicin: 'Det rykker vores behandlingsmuligheder op på et nyt niveau'

Godt nyt fra et stort internationalt forsøg, der blandt andet er gennemført på danske patienter.

42 danske patienter har indgået i det internationale forsøg med medicinen Remdesivir. (Foto: © Ulrich Perrey, Scanpix)

Et gennembrud indenfor behandlingen af Covid-19.

Sådan lyder konklusionen fra de amerikanske myndigheder, der har valgt at offentliggøre de tidlige resultater af et stort internationalt forsøg med medicinen Remdesivir, inden forsøget rent faktisk er færdiggjort.

Det fortæller Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, og som også er tovholder for den del af det internationale projekt, der har fundet sted i Danmark.

- Det rykker vores behandlingsmuligheder op på et nyt niveau. Nu kan vi også designe yderligere studier med den viden. Så nu er det ikke længere, hvad skal vi give patienterne, men hvad skal vi give ud over, fortæller professoren.

Glæden kommer ovenpå tidlige forskningsresultater med stoffet Remdesivir, der har til formål at bremse formeringen af virus i kroppen. Det betyder kort sagt, at der dannes færre viruspartikler.

For at teste effekten har forskerne lavet et forsøg med 1.063 patienter, hvor den ene halvdel har fået Remdesivir, mens den anden halvdel har fået placebomedicin. 42 af patienterne i undersøgelsen er danske.

Resultaterne viser, at patienter, der fik stoffet, i gennemsnit kommer sig over deres Covid-19-symptomer efter 11 dage, mens de, der fik placebo, kom sig efter 15 dage.

- Medicinen kan forbedre forløbet af den naturlige sygdom, så vi hurtigere kan gøre patienterne raske, forklarer Jens Lundgren.

Utraditionel offentliggørelse

Det lå ikke lige i kortene, at de første svar på undersøgelsen skulle komme allerede nu. Forsøget er nemlig endnu ikke færdigt.

Men en uafhængig komite under de amerikanske sundhedsmyndigheder, som overvåger forsøget, har været så begejstrede for resultaterne, at de har besluttet, at de foreløbige resultater ikke længere skal holdes hemmeligt.

- Det er en meget stor beslutning og et stort ansvar, at man går ud og siger det nu fremfor at vente på, at studiet bliver færdigt. Det er et stort ansvar, de tager på sig, siger Jens Lundgren.

Personligt havde han håbet, de havde ventet til forsøget var færdigt, da resten af forsøget kan være præget af, at man allerede har draget en konklusion. Alligevel glæder han sig over, at der nu kan bygges videre på resultaterne.

Sars-medicin

På forhånd var der store forhåbninger til, at netop Remdesivir kunne være med til at lave et gennembrud.

Stoffet var egentlig udviklet til at bekæmpe ebola. Her viste den sig ikke at have en effekt. Det havde den derimod på Sars, som også er et coronavirus. Nu ser det altså ud til, at det også kan bruges mod Covid-19.

Remdesivir bliver nu grundstenen i, hvordan man skal behandle patienter med moderat til svær Covid, forklarer Jens Lundgren.

- Det er det første trin i den proces, vi skal igennem over de næste måneder, for at se, om vi kan optimere yderligere på det her, siger han.

- Vi startede med at lede efter et ankerpunkt. Nu har vi et sted, hvor vi kan sige: "Okay, denne isflage kan vi stå på. Nu kan vi hoppe videre til den næste isflage."

Kuren er endnu ikke fundet

Professoren understreger, at kuren mod coronavirus endnu ikke er fundet.

- Det vil være en mega fejlslutning at tro, at det her betyder, at vi ikke behøver at bekymre os om corona mere.

Men videnskabeligt sammenligner han det med udviklingen af hiv-medicin.

Dengang fandt man nogle præparater, der virkede uden dog at være supergode. Men ud fra de opdagelser fandt forskerne en behandling, der virker.

- Det løb over en niårig periode. Nu handler det om at få komprimeret det her til tre-fire måneder, siger Jens Lundgren.

Og som forsker er dagen i dag sådan en, man lever og ånder for.

At kunne stille et spørgsmål, teste det og komme med et klart svar.

- Det sker relativt få gange i ens karriere, at man kan sige ja eller nej. Jeg har selv oplevet de helt store momenter fire-fem gange, og jeg ved præcis, hvilken dag jeg fik det at vide på.