Sugardater: Det er mig der betaler prisen hvis jeg knækker

Det er ikke uden konsekvenser for de unge kvinder, der kaster sig ud i at date ældre, velhavende mænd for penge og gaver.

Gina Jacqueline er blot en af mange unge kvinder, der dater ældre velhavende mænd og bliver betalt for sit selskab med dyre designer tasker, luksuriøse hotelophold og restaurantbesøg.

Sugardating bliver af flere eksperter betegnet som en gråzone mellem prostitution og dating.

- Unge har svært ved at forholde sig til ord som 'prostitution' og 'gråzoneprostitution', derfor bliver sugardating brugt meget løst. Nogen bruger det til at beskrive en date, hvor manden betaler for middagen, mens andre bruger det til at beskrive en date, hvor der er aftalt betaling efter en decideret prisliste, siger Christina Wind, der er projektleder på RedenUng, hvor unge kan få rådgivning om prostitution.

Sugardating er ikke lyserødt

Selvom Gina Jacquelines liv med middage på eksklusive restauranter og dyre gaver kan se lyserødt ud udefra, så er det langt fra let.

- Det er mig, der betaler prisen, hvis jeg knækker på det her, siger hun.

For det luksuriøse liv kommer ikke uden omkostninger for kvinderne. For nogen får det alvorlige personlige konsekvenser.

- Man overskrider sine grænser igen og igen, og de overfladiske forhold til kunderne gør også, at man bliver udbrændt, forklarer Flora Ghosh, der er direktør hos centeret LivaRehab, hvor personer med prostitutionsskader og følgevirkninger kan få hjælp.

Det er langt fra alle sugardaters, der nøjes med at sælge deres selskab. Mange har også sex med deres kunder, og selvom det lyder uskyldigt at kalde det sugardating, så er det ifølge Flora Ghosh et hårdt miljø.

- Det er ikke mindre farligt at være sugardater end at stå på gaden, for man ved aldrig, hvem man møder, når man kommer ud. Og dem der betaler for musikken bestemmer også, hvad der skal spilles, og det er ikke et ligeværdigt seksuelt forhold, forklarer hun.

En grænse bliver overtrådt

Der kan være mange grunde til, at kvinder vælger at kaste sig ud i sugardating. Nogle eksperimenterer, mens andre føler sig økonomisk presset, forklarer Flora Ghosh fra LivaRehab.

Der er dog en fællesnævner blandt de kvinder som Flora Ghosh, møder i sit arbejde.

- Cirka 80 procent af kvinderne har været udsat for et seksuelt overgreb, inden de fyldte 15 år, siger hun.

I Gina Jaquelines tilfælde blev hun udsat for et overgreb, da hun som 15-årig var på vej hjem fra en fest sent om natten.

- Jeg bliver antastet af en mand, der spørger, om jeg vil give ham et blowjob for 2.000 kroner, og jeg når ikke at tænke over det, før jeg har sagt ja, fortæller hun.

Svært at komme ud

Det, der for mange starter med at være en let måde at få ekstra lommepenge på, kan ende med at være svært at komme ud af.

- Det handler om afhængighed af intimitet, bekræftelse og penge. Hvis man får sit kærlighedskick fra det her, så er det svært at lægge på hylden, forklarer Christina Wind fra RedenUng.

Det kan også påvirke kvindernes forhold til mænd lang tid efter, at de er stoppet med at sugardate, for når de først er blevet vant til at få gaver for deres tid med en mand, så kan det være svært at omstille sig til at gøre det uden at få noget igen.

- Ens fokus ændrer sig. Det er ikke længere nok, at der er noget seksuelt og intimt i det, for man er vant til at få noget for det. Så man tænker, at man giver noget gratis, som man egentlig kunne have fået noget for, forklarer Christina Wind.

Se første afsnit af 'Gina Jaqueline - en sugardaters fortælling' på DR3 onsdag kl. 21.30.