Sugardating blandt udsatte unge bekymrer: Et blowjob i bytte for smøger eller et lift

Der er ikke meget dating over sugardating blandt udsatte unge, lyder det fra flere fagfolk.

(Foto: Grafik Sofie Jackson Bangsgaard)

- Det går som en steppebrand mellem dem: 'Der er masser af penge at tjene og masser af kunder'.

Sådan siger institutionsleder Gyda Heding om, hvordan de udsatte unge, hun arbejder med, er begyndt at tale om sugardating, når de kommer i De Unges Hus i København, hvor hun er leder.

Og vi har talt med flere organisationer, der hjælper børn og unge mellem 12- 30 år, og som er bekymrede for udsatte unge, der bytter seksuelle ydelser for gaver, penge eller stoffer.

I De Unges Hus har Gyda Heding oplevet, at der her under coronaepidemien er sket en stor stigning i antallet af unge, der fortæller om, at de er begyndt at sugardate, fordi efterspørgslen er vokset i takt med, at det har været umuligt at gå i byen og mødes på almindelig vis.

Og fordi restauranterne og barerne har været lukket, betyder det også, at det bliver mere farligt for de unge, pointerer Gyda Heding. For så er de nødt til at tage hjem til folk, da mødet ikke kan foregå ude i byen.

Det er ulovligt at have sex med en person, der er under 15 år, hvis man er over 15 år. Og det er ulovligt at købe sex af unge under 18 år, samt medvirke til at unge under 18 år sælger sex.

Hos Landsorganisationen for Sociale Tilbud, LOS, forklarer politisk chef Laust Westtoft, er der de seneste par år er kommet flere og flere henvendelser om udsatte unge, der veksler seksuelle ydelser for materielle goder.

Og de unge, der bevæger sig i en verden, hvor seksuelle ydelser byttes for gaver, stoffer eller penge har det ofte svært, siger Jannik Dobusz, der er leder af ungtilung.com.

- De bruger sugardating som flugtvej og ser det som et 'quick fix' til opmærksomhed og penge.

Pengene lokker

Netop udsigten til hurtige penge er tit det, der frister dem, siger Gyda Heding.

- Som udsat er man måske vant til at falde lidt ved siden af. Og så betyder det meget, hvis man kan få råd til de samme sko eller tasker, som de andre har, siger Gyda Heding.

Men pengene gør også, at unge har risiko for at overskride deres grænser, mener hun.

- Jeg har hørt mange sige: ’Jeg knalder alligevel med halvdelen af byen, så jeg kan lige så godt få penge for det’, men det er alligevel anderledes end at gå ind i en magtrelation, hvor den, der giver pengene, bestemmer. Så ender man måske med at gå med til ting, man ikke havde forestillet sig.

Desuden kan der ske et skred i den værdi, man sætter på sig selv, når man bruger seksuelle eller intime handlinger som en form for valuta, lyder det fra Chris Hendriksen Severinsen, der er daglig leder af Behandlingstilbuddene Væksthuset i Løgstør, hvor der bor 22 udsatte unge.

- Nogle gange er der ikke flere penge til resten af måneden, eller man mangler cigaretter. Så deler man måske et nøgenbillede eller giver et blowjob. Valutaen for det her er skredet, siger Chris Hendriksen Severinsen.

Og det bekymrer ham.

- De unge er udsatte i forvejen, og de har måske ikke samme konsekvensberegning som andre unge. Men hvis det rammer dem negativt senere, så er det til gengæld også ekstra hårdt, siger han.

Sugardating sker ikke kun blandt udsatte unge, men der kan være ekstra grund til bekymring, når det sker her, lyder det også fra Bjarne B. Christensen, der er generalsekretær i Sex og Samfund.

- Hvis man er udsat i forvejen, har psykiske problemer eller tidligere har været udsat for overgreb, så er man i nogle mønstre, hvor det er ekstra vigtigt, at man ikke også bliver udnyttet i en eller anden sugardating-kontekst.

Tip os

  • Har du selv sugardatet? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig. Send en mail til redaktør Lærke Lytken på llyt@dr.dk. Alle informationer vil blive behandlet fortroligt.

Forskelige holdninger gør det svært at tale om

Men det er svært at tale om. Både for unge og fagpersonalet.

For der er stor forskel på, hvordan fagpersonalet og de unge ser på fænomenet, siger politisk chef for Landsorganisationen for Sociale Tilbud, LOS, Laust Westtoft.

Samme melding kommer fra Behandlingstilbuddene Væksthuset.

- De unge oplever ikke selv, at det er et problem, og derfor kan det være ret svært for vores personale at takle det. Det kræver lang tid at danne ensartethed og enighed om den samme "normal", siger leder Chris Hendriksen Severinsen.

Heller ikke de unge, der taler med ungtilung.com-rådgivningen, kan nødvendigvis få øje på de negative konsekvenser ved sugardating, siger leder Jannik Dobusz.

- Men de tager jo ikke fat i os, fordi de synes, sugardating bare er alletiders. De har måske en fornemmelse af, at det overskrider en grænse, og så kontakter der os, siger han.

Og det er rigtig svært at fortryde noget, man er midt i, oplever leder af De Unges Hus, Gyda Heding.

Derfor lægger hun da heller ikke fingrene imellem, når hun taler med de unge om sugardating.

- Lad vær, lad vær, lad vær.

I rådgivningerne RedenUng og ungtilung.com prøver de først og fremmest at spørge nysgerrigt til, hvorfor de unge er på vej ned ad den sti.

- Vi tager udgangspunkt i det, de gerne vil have hjælp til. De mangler nogen, der lytter til dem i stedet for at pege fingre, så det er meget vigtigt for os, siger ungekoordinator i RedenUng, Julie Jochims Engelbrechtsen.

På den måde regner både RedenUng og ungtilung.com med, at flere unge vil få lyst til at bede om hjælp, hvis de har brug for det.

Og for at blive bedre til dén samtale, er Landsorganisationen for Sociale Tilbud - sammen med den frivillige sociale organisation Kvisten - begyndt at tilbyde fagpersonalet uddannelse i at spotte og reagere på tegn på sugardating og gråzoneprostitution blandt de udsatte unge, der er tilknyttet bo- og opholdssteder rundt omkring i landet.

- Indtil videre har 70 personer fra forskellige opholdssteder været med. Og tilbagemeldingen er, at de får nogle meget håndgribelige værktøjer, siger politisk chef Laust Westtoft.

Derudover understreger han, at LOS gerne ser, at der kommer et forbud mod hjemmesider, der opfordrer til, eller tilbyder sugardating.

- Vi bør ikke have offentlige medier, der direkte opfordrer til ulige magtforhold, som kan appellere til udsatte og sårbare grupper i samfundet.

Her kan du få råd og vejledning:

  • Hvis du har brug for at tale med nogen om sugardating, køb og salg af sex eller andet, så kan du for eksempel tage fat i:

  • RedenUng, telefon 40 90 11 11

  • Ungtilung.com

  • Er du under 16 år, så kan du kontakte Headspace eller Børnetelefonen.

FacebookTwitter