Sugardating: Ny gråzone-prostitution vinder frem på nettet

På nettet finder unge kvinder og ældre mænd i stigende grad sammen om sex mod betaling, gaver eller hjælp til huslejen.

En ny form for gråzone-prostitution har spredt sig på nettet og er blevet populært i Danmark, lyder det fra eksperter. (© Iris)

Man opretter en profil ligesom på en ganske almindelig datingside på nettet. Men i stedet for at registrere sig som enten kvinde eller mand, skal man på sugardating registrere, om man er sugardad, sugarbabe, sugarmama eller boytoy.

Flere tusinde mennesker i Danmark har tilmeldt sig konceptet sugardating. Det går oftest ud på, at en ældre mand og en yngre kvinde finder sammen og laver en aftale om sex for penge, gaver eller hjælp til huslejen eller mobilregningen.

- Jeg har været med til at betale en piges mobilregning, men oftest er det bare et beløb, vi aftaler, siger en 49-årig mand, der dagligt logger ind på hjemmesiden Sugardaters.dk.

Udbredt i udlandetIfølge Sugardaters har siden knap 8000 registrerede medlemmer i Danmark.

Og det er et fænomen, der ikke kun vinder frem i Danmark, siger adjunkt Christian Groes, der forsker i prostitution og udviklingen inden for branchen på Roskilde Universitet.

- Det er endnu mere udbredt i USA, så man kunne godt forestille sig, at det bliver ret stort i Danmark også, siger Christian Groes.

Siden Sugardaters findes både i blandt andet USA, Tyskland og er netop åbnet i Sverige.

Gråzone-prostitution

Christian Groes mener, at det er en form for gråzone-prostitution, og at fænomenet skubber til debatten om prostitution og sætter spørgsmålstegn ved, hvad prostitution egentlig er. Ifølge ham adskiller begrebet sig markant fra almindelig prostitution.

- For det første er prisen ikke altid aftalt på forhånd, og for det andet kan der også være tale om nogle kæresteforhold, eller nogle forhold hvor man ser hinanden over en længere periode og knytter nogle tætte bånd, forklarer han.

Ifølge ham er det både de længere og mere intime forhold end hos en prostitueret, der lokker folk ind på sider som sugardaters.

- Men det er i høj grad også fordi det føles mindre skamfuldt, og fordi mændene er frie for at gå på bordel - det her er mere diskret, siger Christian Groes.

Sugardaters: Ganske naturligt

På hjemmesiden Sugardaters er der omkring 4000 registrerede sugardads, 2000 sugerbabes, 23 sugarmamas og de resterende er registreret som boytoy. På hjemmesiden står der:

- Det ligger i menneskets natur, at folk med succes ønsker yngre og mere attraktive partnere. Det er også naturligt for yngre kvinder og mænd at kigge efter mere erfarne, rige, sofistikerede og gavmilde partnere, specielt dem med midler, mulighed og lyst til at forsøde de unges liv.

Ifølge partner, Rasmus Hjulgaard, er der ikke tale om prostitution, og siden fjerner indlæg, hvis der decideret står, hvilke beløb brugeren tager for seksuelle ydelser.

- Vi prøver at opbygge en side, hvor det handler om længerevarende forhold. Vi ser det ikke som prostitution, fordi man hos os ikke aftaler en pris for en halv time, siger Rasmus Hjulgaard og understreger, at det er op til brugerne selv, hvilke aftaler de laver.

- Det kan lige så godt være, at nogen savner nærvær og så betaler en middag til en sød pige til gengæld, siger Rasmus Hjulgaard.

Socialstyrelsen holder øje

Socialstyrelsen holder løbende øje med udviklingen på området, fortæller Mogens Holm Sørensen. De undersøgelser, der er på området, peger på, at det primært er socialt udsatte unge, der har erfaringer med at modtage betaling for sex.

- De unge betragter det ikke selv som prostitution, så det kan være en udfordring at opnå kontakt til dem, fordi det på den måde er et skjult problem, som kan blive overset. Og det er bekymrende, siger Mogens Holm.

Socialstyrelsen udarbejder derfor tilbud og materiale til personale på socialt udsatte opholdssteder og døgninstitutioner for socialt udsatte unge for at gøre personalet opmærksom på problemet.

DR sætter i denne uge fokus på købesex. Torsdag kan du se to programmer på henholdsvis DR2 og DR3. På DR2 møder Christine Feldthaus mennesker, der er glade for at sex er til salg i Danmark, mens Lasse Spang Olsen samtidig på DR3 ser på konsekvenserne af, at sex er en handelsvare. Se med torsdag klokken 22.00 på DR2 og DR3.