På en baggrund af palmestrande og solnedgange lokker sugardaters.com med flirts og forkælelse.
Men bag den glamourøse forside gemmer der sig også en verden med prostitutionsannoncer, selvom det ifølge sitet selv er forbudt.
Det viser omfattende researchmateriale, som DR Nyheder har fået, der giver indblik i, hvad der foregår på to danske sugardating-hjemmesider.
På en anden hjemmeside, der hedder sugardating.dk, bliver brugerne på forsiden mødt af en smilende kvinde, mens man bliver lovet forkælelse og spænding. Men heller ikke her er det tilsyneladende den fulde sandhed.
DR Nyheder har nemlig fundet profiltekster som eksempelvis den her:
“Gensidig lækker sex med yngre Q mod lommepenge”
Og det er en reel prostitutionsannonce, vurderer Sten Schaumburg-Müller, som er juraprofessor på Syddansk Universitet.
- Det er meget oplagt. For mig lyder det meget som en sexannonce. Altså sex mod betaling, siger han.
Prostitutionsannoncer er ikke enlig svale
DR Nyheder har gennemgået profiltekster og aktivitet på de to dansksprogede sugardating-hjemmesider.
På sugardating.dk har DR Nyheder i en stikprøve fundet 24 eksempler, hvor brugere i profilteksten tilbyder eller efterspørger seksuelle ydelser for penge.
Herudover har DR Nyheder talt med en række unge, som alle fortæller, at de har brugt danske sugardating-hjemmesider til salg af seksuelle ydelser.
Samtidig er DR Nyheder kommet i besiddelse af 77 ikke udgivede kladder til profiltekster fra en anden hjemmeside, nemlig sugardaters.com, som hjemmesiden i sit moderationssystem selv har kategoriseret som "prostitution eller prostitutionslignende adfærd".
Sten Schaumburg-Müller, som er juraprofessor på Syddansk Universitet, har gennemgået DR Nyheders materiale.
Han vurderer, at syv af teksterne set med juridiske briller kan betegnes som klare eksempler på prostitutionsannoncer. I 12 andre tilfælde er der tale om noget, der kan ligne annoncering for seksuelle ydelser mod betaling. Det indbefatter både kladderne og de profiltekster, der er endt med at blive udgivet.
Juraen skelner altså mellem klokkeklare eksempler og alt det, der befinder sig i en gråzone.
Gråzone eller ej, så styrker en lang række af teksterne mistanken om, at hjemmesiderne også fungerer som digital mellemmand, der faciliterer køb og salg af sex. Det mener Ask Hesby Krogh, der er næstformand i organisationen Digitalt Ansvar, som arbejder for mere fokus på digitale platformes ansvar.
- Når brugere for eksempel skriver, at de ’ikke mødes for småbeløb’, er det for mig at se tydelige eksempler på, at der er penge involveret og tale om prostitution, siger Ask Hesby Krogh.
Han har også gennemgået DR Nyheders materiale. Og, siger Ask Hesby Krogh:
- Det er væsentligt, om der er tale om en enlig svale, eller om siderne mere systematisk forholder sig passivt til prostitutionen. Dokumentationen peger i mine øjne på sidstnævnte.
Bagmændene ved det godt
De 77 profiltekster på sugardaters.com blev i første omgang afvist af hjemmesidens moderationssystem. Men efter at have ændret eller slettet deres tekst, har alle brugerne fået lov til at fortsætte deres aktivitet på sitet.
Dermed ser det ud til, at hjemmesiden ikke overholder dens egne regler om nultolerance overfor prostitution, fordi den ikke lukker de pågældende brugere med det samme, lyder det fra juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.
- Retningslinjerne ligner mere et udstillingsvindue til resten af verden, end hvad der rent faktisk accepteres i butikken, siger Sten Schaumburg-Müller.
Man kan nemlig ikke udelukke, at brugerne stadigvæk står tilbage med samme intention – også selv om de ændrer eller sletter teksten, vurderer han.
Og bagmændene bag i hvert fald den ene af hjemmesiderne sugardaters.com er dermed fuldt bevidst om, hvad hjemmesiden bliver brugt til, mener Ask Hesby Krogh.
- Det tyder på, at de ikke effektivt håndhæver deres egne regler. Man kan endda få et indtryk af, at virksomheden er med til at kamuflere prostitutionen ved at have det her godkendelsessystem, siger han.
DR Nyheder har talt med flere personer, der har vist dokumentation for, at der er fundet reelle handler om seksuelle ydelser sted på sugardaters.com - også uden konsekvenser for de involverede brugere.
Siderne tjener penge
Det koster henholdsvis 356 og 189 kroner at blive fuldt medlem på sugardaters.com og sugardating.dk. Det giver adgang til flere funktioner.
Og det er i hjemmesidernes interesse at have så mange brugere som muligt for at sælge flere abonnementer, mener Louise Yung Nielsen, der forsker i digitale medier, økonomi og kultur på Roskilde Universitet.
- Jeg tror, det er derfor, de ikke lukker de her profiler, siger Louise Yung Nielsen.
Det er ifølge hende problematisk, fordi platformen har et moralsk ansvar for at sikre, at især unge brugere ikke havner i utrygge situationer.
- Jeg synes, det er platformenes ansvar at være med til at sikre, at sugardating-møder foregår på en sikker måde. Derfor er det problematisk, at de ikke lukker brugere, der lægger op til mere traditionelt sexarbejde, fordi vi ved, at sexarbejdere ofte er meget udsatte, siger Louise Yung Nielsen.
Lovligt eller ej?
I Danmark er det lovligt at købe og sælge sex. Men det er ikke lovligt at tjene penge på andres sexarbejde ifølge straffelovens paragraf om mellemmandsvirksomhed. Medvirker sugardating-hjemmesiderne så til noget ulovligt?
Profilteksternes karakter er ikke nok til, at hjemmesiderne vil kunne straffes, mener Sten Schaumburg-Müller. For det er ikke ulovligt at annoncere for sexarbejde. Og det kan efter hans vurdering heller ikke sammenlignes med at drive bordelvirksomhed.
- Jeg tror ikke på, at den rene annoncering er strafbart, siger han.
Lektor i strafferet ved Aarhus Universitet, Nicolaj Sivan Holst, mener godt, at sugardating-hjemmesider rent principielt vil kunne straffes.
Han kan ikke forholde sig til de to konkrete hjemmesider. Men han forklarer, at en hjemmeside eventuelt vil kunne straffes for mellemmandsvirksomhed, hvis ikke de gør en ihærdig indsats for at leve op til lovgivningen.
Op til en domstol
Hvor den grænse konkret trækkes, er ifølge ham op til en domstol at vurdere.
- Det afgørende for, om de her tjenester eventuelt vil kunne straffes – det er, om de ved, at det fører til prostitution, og om de gør noget ved det, siger Nicolaj Sivan Holst.
Men, siger han, det, at den ene af hjemmesiderne, sugardaters.com, modererer teksterne, viser, at folkene bag i hvert fald forsøger at tage en eller anden form for ansvar:
- Det afgørende er, om det er mest for syns skyld, eller om man rent faktisk gør det, fordi man gerne vil udrydde det her fra ens hjemmeside, siger Nicolaj Sivan Holst.
Hos organisationen Digitalt Ansvar er holdningen, at politiet og Anklagemyndigheden bør kigge på, om hjemmesiderne lever op til lovgivningen. For det er tydeligt at se, at digitale mellemmænd kan tjene penge på salg af seksuelle ydelser, mener Ask Hesby Krogh.
- Og derfor bliver man også nødt til at kigge på, om de bestemmelser, vi har i straffeloven, gælder i en digital tidsalder, siger han.
DR Nyheder har forelagt kritikken for de to sugardating-hjemmesider og spurgt om et interview, men hverken sugardating.dk eller sugardaters.com har svaret på vores henvendelser.
Sugardaters.com udtalte i foråret følgende til DR Nyheder, da de blev forelagt en lignende kritik:
- Sugardaters er et datingsite som alle andre datingsites. Vi opfordrer ikke til sex for penge. Vi tillader ikke profiltekster, der minder om massageannoncer, henstillinger til sex eller tilsvarende, skrev sitet dengang i en mail.