Sundhedsekspert: CE-mærkning af brystimplantater er ikke lig med kvalitet

Myndighederne har godt nok godkendt brugen af sydkoreanske brystimplantater, fordi de er CE-mærke-mærkede - men den godkendelse siger intet om, hvorvidt produktet er skadeligt eller ej

Lene Gross er en af de kvinder, der fået indopereret det sydkoreanske brystimplantant, Unigel, som der nu bliver sået tvivl om er sikkert eller ej. (Foto: DR)

Mange hundrede kvinder kan have fået indopereret brystimplantater, som er sundhedsskadelige. Én af dem er 28-årige Lene Gross fra Hirtshals. Hun er utryg. For hun har fået indopereret det sydkoreanske brystimplantant, Unigel, som der nu bliver sået tvivl om er sikkert eller ej.

- Det er som om, at det er man er glad for, pludselig er blevet ens værste fjende, siger Lene Gross til DR Nyheder.

For det tjekkiske firma, der har godkendt Unigel til brug i EU med det såkaldte CE-mærke, er under mistanke for sjusk.

Flere har hendvendt sig til Sundhedsstyrelsen

Efter det kom frem, at en lang række kvinder har fået indopereret det ukendte, koreanske Unigel-implantat på Glostrup Privathospital, har flere af dem været utrygge og henvendt sig til Sundhedsstyrelsen.

Men Sundhedsstyrelsens svar har blandt andet været: "Mærket er CE-godkendt og ikke farligt."

Omkring 80 private firmaer godkender udstyr i EU, men CE-mærket er slet ikke sikkerhed nok i sig selv, lyder det fra en lektor i sundhedsret:

Betyder blot at produktet er lovligt

- CE-mærket betyder blot, at et produkt er lovligt at markedsføre og sælge. Det er ikke et kvalitetsstempel i sig selv, siger Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet, til DR Nyheder.

Sundhedsstyrelsen mener dog, at CE-ordningen er god nok - men undersøger nu det firma, der har godkendt Unigel-implantaterne:

- Nu indhenter vi den dokumentation, der ligger til grund for CE-godkendelsen, og det gør vi for at sikre os, at alt er, som det skal være, siger Anya Manghezi, der er sektionsleder i Sundhedsstyrelsen til DR Nyheder.

Hvad kan man egentlig regne med....?

Imens må Lene Gross og alle de øvrige kvinder vente på at få svar på, om det de har i kroppen er farligt eller ej:

- Jeg håber selvfølgelig, at alting er i orden - men kan man så regne med det?, spørger Lene Gross.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Glostrup Privathospital, og hospitalet ønsker ikke at oplyse, hvor mange kvinder der har fået indopereret Unigel-implantatet.

Facebook
Twitter