Sundhedseksperter: Flydende sukker er det værste

Siden regeringen afskaffede afgift på sodavand er danskernes forbrug af sodavand steget med 38 millioner liter. Eksperter råber vagt i gevær.

Danskernes forbrug af sodavand er eksploderet, efter regeringen fjernede afgiften. I 2014 drak danskerne ifølge tal fra Bryggeriforeningen 38 millioner liter sodavand mere end året før.

Det svarer til, at hver eneste dansker – fra baby til olding – i gennemsnit drak knap syv liter sodavand mere end året før. Eller godt 20 dåsesodavand mere end i 2013.

Tallet bekymrer sundhedseksperter.

- Sodavand er det levnedsmiddel, hvor vi har det stærkeste bevis for, at øget forbrug fører til øget fedme. Flydende sukker er det værste, så dette er en ualmindelig dårlig historie, siger professor i børneernæring ved Københavns Universitet, Kim Fleischer Michaelsen, til DR Nyheder.

Tal fra alt salget i 2014

DR's Undersøgende Databaseredaktion har regnet på tal for forbruget af sodavand fra Bryggeriforeningen, analysevirksomheden Nielsen samt fra Skat.

Tallene viser, at danskerne i 2014 samlet set drak mindst 460 millioner liter sodavand, der var købt i Danmark. Dertil kommer de liter, der er købt ved grænsehandlen.

Tallet fra dansk handel inkluderer samtlige detailbutikker, kiosker, benzinstationer, barer, restauranter og festivaler.

Den seneste grænsehandelsrapport fra Skat viser, at danskerne købte cirka 115 millioner liter sodavand ved grænsehandlen i 2012.

Hvis vi antager uændret grænsehandel i 2014 drak hver eneste dansker – uanset alder – i gennemsnit 101 liter sodavand i 2014. Eller hvad der svarer til godt 300 dåsesodavand årligt.

Flere vil blive tykke

Eksperter i ernæring er ikke imponerede over, at regeringen fjernede afgiften på sodavand.

- Flere børn og unge vil blive tykke, fordi sodavand er fulde af tomme kalorier, som man ikke bliver mæt af. Man kan derfor drikke store mængder og alligevel spise det, man ellers ville have spist. Det bliver man tyk af, siger Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed til DR Nyheder.

- Når sodavand bliver billigere, så stiger forbruget. Det ved enhver. Det er sørgeligt, for netop sodavand er en af de vigtigste årsager til fedmeepidemien, siger Finn Diderichsen, professor ved Institut for Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet til DR.

Børn er særligt udsatte

Børn er særligt udsatte for at udvikle fedme, hvis de vænnes til at drikke meget sodavand. Det siger lektor Mette Rasmussen fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Mange af vore vaner grundlægges tidligt i livet. Hvis det i barndommen er normalt at drikke meget sodavand, så er der stor sandsynlighed for, at barnet bærer denne vane med videre i livet, siger Mette Rasmussen.

Hun mener, at det er meget svært at slippe af med den overvægt, som børn og unge udvikler.

- Forskningen dokumenterer en klar sammenhæng mellem et stort forbrug af sodavand og overvægt. Og hvis man som barn eller ung udvikler overvægt og fedme, så er det særdeles svært at slippe af med senere i livet, siger Mette Rasmussen.

Regeringens afgiftspolitik er slået fejl

Med støtte fra de borgerlige partier afskaffede regeringen afgiften på sodavand. Derfor blev en liter sodavand cirka 1,60 kr. billigere fra 1. januar 2014, og det fik forbruget i danske butikker og restauranter til at vokse med et sted mellem 31 og 38 millioner liter.

Staten taber over en halv milliard kroner om året i mistet provenu, men de penge regnede regeringen med at få ind på to måder.

Dels kalkulerede regeringen med, at salget af sodavand i danske butikker steg med 40 millioner liter om året – og alene momsen af det øgede danske salg ville skæppe godt i statskassen.

Og dels kalkulerede regeringen med, at den lavere pris på sodavand i Danmark kunne flytte cirka halvdelen af al grænsehandel med sodavand – eller 60 millioner liter - til danske butikker.

Meget tyder dog på, at det slet ikke er gået som forventet.

Grænsehandlen svarede nemlig igen med priskrig – og alt tyder på, at grænsehandlen kun er stagneret eller måske endda steget en smule.

- Regeringens afgiftspolitik har slået fejl. Nu ser vi, at sodavandsforbruget stiger med stor sandsynlighed for, at det går ud over folkesundheden. Det er jo helt absurd, siger Hanne Skov, konsulent i Hjerteforeningen til DR Nyheder.

Hun giver ikke meget for regeringens regnestykke.

- Incitamentet til at fjerne afgifterne på sodavand var, at man ville flytte grænsehandlen tilbage til danske butikker og dermed skabe arbejdspladser. Ud fra hvad vi er blevet oplyst, ser ingen af delene ud til at være tilfældet, siger konsulent i Hjerteforeningen, Hanne Skov til DR.