Sundhedseksperter gruer for 'virkelig katastrofale' smittetal efter nytår

Beregninger viser, at der er flere smittede med coronavirus nu end inden jul.

Sådan så det ud, da nytåret blev skudt ind i Ringsted sidste år. I år fraråder myndighederne, at man samles ved fælles fyrværkeri-afskydninger. (arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De seneste smittetal melder om 30 døde med coronavirus det seneste døgn, og 872 indlagte. Og med nytår i sigte, er det nogle skræmmende tal, siger Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

Flemming Konradsen er professor i global sundhed ved Københavns Universitet

For hvis der er én ting, professoren har lært af det seneste års coronapandemi, så er det, at smitten stiger ved fester og højtider. Det er thanksgiving i USA et godt eksempel på.

- Nytåret kommer snart. Vi ved fra andre lande, at den slags festligheder kan resultere i en betydelig øget smittespredning.

Derfor må vi gøre noget for at undgå, at tallene bliver virkelig katastrofale om tre-fire uger, siger han.

Beregninger lugter af flere smittede

Frygten for stor smittespredning til nytår deles af lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen.

For selvom antallet af smittede er lavere nu, end det var inden jul, så peger hans beregninger på, at flere faktisk er smittet med coronavirusset nu.

Nu bliver det lige lidt teknisk.

- Vi tester under halvt så mange nu, som vi gjorde i dagene op til jul. Vi finder færre positive, men vi finder ikke lige så mange færre positive, som vi laver færre test. Så noget tyder på, at der er flere positive i befolkningen, forklarer Viggo Andreasen.

Viggo Andreasen har regnet på det. Ifølge hans tal kan antallet af smittede risikere at stige med 20 procent efter jul og nytår, og det vil betyde en uges mere nedlukning bare for at komme tilbage til det samme antal smittede, som vi havde før jul.

- Derfor er det lidt bekymrende at tænke på, at vi nu allesammen skal til at være mere socialt aktive, siger han.

Opfordring til myndigheder: Meld stramt ud

Selvom det ifølge Flemming Konradsen ser ud til, at danskerne har været gode til at begrænse antallet af julefrokoster i den anden ende af landet og sprunget over julegudstjenesten i år, så kan man stadig ikke se det fulde billede af julens smittespredning endnu.

Derfor frygter han også, at der venter højere smittetal rundt om hjørnet.

Med det in mente er der kun en vej at gå, mener Flemming Konradsen: Myndighederne og politikerne skal gøre mere for at begrænse smitten til nytår med klare udmeldinger.

- Der er ingen tvivl om, at der ikke skal ventes med at melde noget stærkere ud, for vi vil kunne mærke følgerne af nytåret langt ind i januar, og vi skal simpelthen undgå, at der kommer en kraftig stigning i indlæggelser og døde.

Nogen må tage beslutningen for os

Det kan være rigtig svært selv at tage beslutningen om at aflyse en nytårsfest, man har set frem til i lang tid.

Derfor synes Flemming Konradsen, at det ville gøre det hele nemmere, hvis nogle andre - for eksempel politikerne eller myndighederne - tog beslutningen for os.

Så hvis professoren i global sundhed i et øjeblik skulle tage Mette Frederiksens og Søren Brostrøms kasketter på, så ville han være en del skarpere i retorikken.

- Vi kan ikke aflyse nytår, men vi kan være mere restriktive i forhold til salg af alkohol og langt stærkere i vores kommunikation og sætte rammerne fra myndighedernes side, så vi gør, hvad vi kan for at bremse smittespredning.

Effekten af vaccinerne sætter nemlig først rigtigt ind om nogle måneder, og derfor skal vi stadig passe godt på, understreger han.

Myndighedernes anbefalinger til nytår

  • Vær så få som muligt og aldrig mere end 10 personer til nytår, inkl. dig og din husstand, uanset hvor stor din bolig er.

  • Invitér kun personer fra din omgangskreds af 10 personer, du plejer at se ofte.

  • Bliv hjemme, hvis du har symptomer, er testet positiv eller er nær kontakt.

  • Hold dig til dit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis I går udendørs.

  • Undgå steder, hvor mange mennesker typisk går hen nytårsaften.

  • Find alternative måder at ønske godt nytår til dine naboer, hils f.eks. hen over hækken, på hver sin altan eller over telefonen.

  • Aflys fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles samme sted.

  • Lav aftaler for virtuelle nytårshilsner med venner og familie, som du gerne ville have fejret nytåret med.

  • Bortset fra private boliger og haver i tilknytning hertil gælder forsamlingsforbuddet på 10 personer.