Sundhedsjurist: Nytter ikke at oplyse navn på sundhedspersonel

Man bør offentliggøre navnet på behandlingsstedet - ellers kan patienter ikke bruge klagemyndighedernes hjemmesider til noget, lyder opfordringen.

På sundhed.dk og patientombuddet.dk bliver sundhedspersonels navne offentliggjort, når der er kritik af dem i sundhedssektoren. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

På sundhed.dk og patientombuddet.dk bliver navne på sundhedspersonale offentliggjort, når der er kritik af dem i sundhedssektoren.

Den ordning blev indført i 2006, og tanken er, at patienter skal kunne se, når der er blevet begået alvorlige fejl i sundhedsvæsenet.

Men ordningen virker ikke efter hensigten, lyder kritikken fra Kent Kristensen, lektor i Sundhedsret ved Syddansk Universitet.

- Selvom man som patient ved, hvem der har begået en fejl, så er det ikke en information, man kan bruge. Selvom man gerne vil, så har man som patient ikke mulighed for at vælge andet sundhedspersonel – det er ikke en rettighed man har, siger Kent Kristensen.

I stedet for at hænge det enkelte sundhedspersonel ud, foreslår Kent Kristensen, at man i stedet offentliggør navnet på behandlingsstedet og afdelingen.

- Så kan patienten se, hvis en afdeling før har haft klagesager. Derfra kan man så udnytte fritvalgsreglerne til at vælge et andet behandlingssted, siger han.

Også hos Lægeforeningen er man lunken over klagemyndighedernes hjemmesider, hvor sundhedspersoners navne bliver offentliggjort.

- Vi mener, at listen i dens nuværende form vildleder mere end den vejleder, siger formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkøbing.

- Man blander små og store forseelser. Der er læger med navns nævnelse, der har begået administrative fejl, som reelt er uden betydning for patienten. Vi så gerne, at listen kun indeholdt navne med læger, der reelt er til fare for patientsikkerheden, siger han.