Sundhedskorrespondent: Syge, gamle og gravide skal passe på listeria

Ifølge DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling er der tre risikogrupper, der især skal passe på listeria-bakterien.

Et listeria-udbrud fra fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S i Hedehusene er ifølge Fødevarestyrelsen skyld i 12 dødsfald Danmark.

Fødevarestyrelsen advarer mod den livstruende bakterie, men DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling maner til besindighed.

- For langt de fleste af os er den stort set ufarlig. Stort set alle danskere vil få listeria-bakterierne ind i kroppen i løbet af livet, uden at der sker noget ved det, siger han.

- Men hvis man er svækket og slås med en alvorlig sygdom, for eksempel kræft, eller har et svækket immunforsvar, fordi man er gammel, eller hvis man er gravid, så skal man passe på, siger Peter Qvortrup Geisling.

Sådan undgår du listeria-bakterier

Listeria-bakterien kan forekomme i en lang række almindelige fødevarer. Det gælder især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

Derfor har Peter Qvortrup Geisling to simple råd:

- Man skal altså være opmærksom på holdbarheden, og så skal man have et køleskab, der er under fem grader koldt, siger han.

Se DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling oplyse om listeria-bakterien og sygdommen listeriose, som kommer af listeria, i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk