Sundhedsminister efter Carina-dokumentar: Ens retningslinier på alle hospitaler

Lægernes samtale om organdonation skal være ens og først finde sted, når hjernedøden er indtrådt, siger sundhedsminister Astrid Krag.

- Jeg vil bede Sundhedsstyrelsen om at sørge for, at der kommer ens retningslinier på alle hospitaler. Jeg er glad for at Århus Universitetshospital har sørget for en procedure, så den ulykkelige sag for familien Melchior ikke kan gentage sig.

Det siger sundhedsminister Astrid Krag, SF efter DR1 onsdag aften sende dokumentaren "Pigen der ikke ville dø" om den dengang 19-årige Carina Melchior, der overlevede en alvorlig ulykke.

Lægerne på Aarhus Universitetshospital fejlvurderede hendes tilstand, og Carinas forældre sagde ja til, at lægerne kunne fjerne datterens organer til transplantation.

Reglerne skal være ens

Seerne kunne følge familien i den svære tid, også til den samtale hvor overlægen gav familien besked om, at de mener Carina Melchior vil hjernedø.

Men det gik ikke som lægerne forventede. Carina vågnede op igen, kom siden på intensiv genoptræning på Hammel Neurocenter og bor i dag i en plejebolig.

- Sundhedspersonalet har fejlvurderet Carina og taget samtalen om organdonation med forældrene op på et forkert grundlag. Derfor skal proceduren ændres, så den bliver ens på alle hospitaler. Samtalen skal første finde sted, når hjernedøden er indtrådt, siger Astrid Krag til DR Nyheder.

Sundhedsminister og formandskandidat i SF, Astrid Krag Hos Clement på DR 1 d. 09/10-2012. (© DR)

Stine Brix, sundhedsordfører fra Enhedslisten er glad for, at sundhedsministeren nu vil skride ind.

- Sager af den her slags bør vi ikke have flere af. Hvis folk bliver utrygge og ikke vil sige ja til organdonation, kommer det til at gå ud over de mange, hvis liv afhænger af at få et nyt organ, siger hun til DR Nyheder.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt savner også nationale retningslinier:

Facebook
Twitter