Sundhedsminister: Regionernes opgave at tøjle travlhed på sygehuse

Regionerne har ansvaret for at prioritere pengene til de pressede sygehusafdelinger, lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Ifølge Sophie Løhde skal regionerne selv prioritere pengene til de travle hospitalsafdelinger.

Siden 1. januar er der givet 31 påbud fra Arbejdstilsynet til en række hospitalsafdelinger for stor arbejdsmængde og tidspres.

Travlheden har forårsaget patientfejl og et personale, der er presset til det yderste, og flere steder skriger afdelingerne på ekstra hænder.

Hos regeringen sender sundhedsminister Sophie Løhde (V) bolden videre til regionerne.

Hun påpeger, at regeringen allerede givet sundhedsvæsnet det største løft i mange år ved at afsætte 2,4 milliarder kroner ekstra til blandt andet ældres sundhed på årets finanslov.

- Fra regeringens side har vi et ansvar for at prioritere midler til sundhedsvæsnet. Regionerne og dermed de regionale politikere skal sørge for at prioritere pengene derhen, hvor der er de største behov, siger hun.

Danske Regioner: Pengene er øremærket

Ministerens milliarder løser dog ikke problemet med travlhed og arbejdspres på sygehusene, lyder det fra formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S).

Hun efterlyser flere penge, der ikke er øremærkede.

- Det er fint med flere penge til kræftområdet, men det hjælper altså ikke på en ortopædkirurgisk afdeling eller på en medicinsk afdeling. Man bliver nødt til at se på et generelt løft til sundhedsvæsnet, hvis vi skal blive ved med at kunne følge med, siger hun.

Ifølge Danske Regioners sundhedsudvalg er der i løbet af de sidste to år kommet 160.000 flere patienter på de danske sygehuse.

- Generelt bliver vi nødt til at se på et løft til sundhedsvæsnet. Vi får både flere patienter og flere opgaver, og økonomien er ikke fulgt med i samme tempo, siger Ulla Astman.

Løhde: Regionerne må prioritere

Statens bloktilskud til regionerne betaler cirka 80 procent af regionernes samlede udgifter til sundhedsvæsenet. Ifølge ministeren kan regionerne derfor disponere over hovedparten af midlerne, som de vil.

- Det betyder, at man kan prioritere derhen, hvor man synes, at behovet er størst. Hvis ikke regionerne magter det ansvar, så synes jeg, de skal sige det, lyder det fra Sophie Løhde.

Facebook
Twitter