Sundhedsminister: Vi har særligt fokus på syv kommuner

Udover Aarhus og Ringsted har myndighederne fokus på Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) orienterer om covid-19-situationen i Danmark sammen med myndighederne på et pressemøde. (Arkiv) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

756 er bekræftet smittet med coronavirus den seneste uge, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

- Det store spørgsmål er, om der er grund til at være bekymret, og der må man sige ja.

Myndighederne har især fokus på Aarhus og Ringsted, men også Silkeborg, Glostrup, Nyborg, Solrød og Sorø, hvor der er flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere.

I Silkeborg har der været en bekymrende tendens, siger Magnus Heunicke. Derfor indfører man også her krav om mundbind i offentlig trafik, men opfordrer også til at bære mundbind i for eksempel indkøbscentre.

- Virus er igen i bevægelse i vores samfund, siger sundhedsministeren.

Her er de hårdest ramte kommuner i Danmark:

Syv kommuner har altså nu flere end 20 smittede per 100.000 indbyggere. Hvis de var et land, ville vi blive frarådet at rejse dertil. Smittetrykket, også kaldt kontakttallet i Danmark er også steget den seneste tid til nu at være 1,4.

Det betyder, at hver coronasmittet giver virus videre til 1,4 personer i gennemsnit.

Virus aldrig forsvundet

Direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen gør det klart, at virus aldrig er forsvundet fra samfundet, ligesom han fortæller, at anbefalingerne om mundbind kan udvides, men:

- Det er vigtigt at sige. Det skal aldrig være den eneste løsning, men et supplement. Et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind, og vi ønsker, at rigtig mange bruger mundbund, siger han.

Udbruddet i Silkeborg er forbundet med smitteudbruddet i Aarhus, fortæller konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

- I Silkeborg er det afgrænset, i Aarhus er smitten spredt i kommunen. Den er opstået til private fester, på arbejdspladser og så videre, siger Anette Lykke Petri.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), transportminister Benny Engelbrecht (S), direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak, konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri og rigspolitichef Thorkild Fogde, under dagens pressebriefing. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Pressemøde med status på smitte

Til stede ved pressemødet er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), transportminister Benny Engelbrecht (S), direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen, faglig direktør Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, konstitueret direktør Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed og rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet.

Pressemødet og udmeldingen kommer i kølvandet på nogle uger, hvor smittetallet i Danmark er steget stødt.

I løbet af det seneste døgn er der registreret 76 tilfælde coronavirus i Danmark, hvilket dog er et fald i forhold til tallene fra søndag og lørdag, der lød på henholdsvis 128 og 169.

Det er især smitten i Aarhus, der bekymrer både myndigheder, politikere og eksperter. Ud af de 76 nye registrerede smittetilfælde er 40 af dem registreret i Aarhus.

Det øgede smittetal i Aarhus har blandt andet betydet et krav om at bære mundbind i den kollektive trafik.

Som kortet her viser, har der dog også været mange smittede i Ringsted det seneste stykke tid.

Danish Crowns slagteri i byen har nemlig været hårdt ramt af et smitteudbrud. Ud af de omkring 850 medarbejdere er 142 konstateret smittet, hvilket lørdag fik Danish Crown til at lukke slagteriet i en uge og sende alle medarbejdere i en uges selvisolation.