Sundhedsministeren giver grønt lys til at afprøve lungekræftscreening i Danmark

De danske lungelæger er begejstrede over udsigten til at komme i gang med at teste screening.

Sundhedsminister Sophie Løhde vil sammen med regeringen finde de 30 millioner, et pilotprojekt vil koste. Derefter skal der tages stilling til, om screening nationalt er en god idé. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Danske storrygere mellem 55 og 74 år kan meget vel være kommet et skridt tættere på at skulle screenes regelmæssigt for lungekræft.

I hvert fald giver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i dag grønt lys til at afprøve lungekræftscreening i et såkaldt pilotprogram, som forventes at starte næste år.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at DR for nyligt kunne fortælle om en ny og meget skånsom operationsmetode, som fik en sammenslutning af landets lungelæger til endnu en gang at råbe op om behovet for et screeningsprogram i hele landet.

Det opråb er nu blevet hørt, og selvom det i første omgang bliver et screeningsprogram i en noget mindre skala, så er det alligevel et meget vigtigt skridt, siger Zaigham Saghir, som er talsmand for lægerne i Dansk Lunge Cancer Gruppe.

- Lungekræftscreening er for mig at se den største revolution, der har været på lungekræftområdet meget længe. Det er simpelthen for godt et værktøj til, at vi ikke også skal bruge det i Danmark, og jeg er lykkelig over, at vi nu får lov for at teste det i praksis, siger han.

Kan redde mange liv

Lungekræft er den kræftsygdom, som flest mennesker dør af på verdensplan.

Det samme gælder i Danmark, hvor omkring 3700 dør om året, og hvor langt størstedelen af dem får sygdommen som følge af rygning.

Dansk Lunge Cancer Gruppe foreslog allerede i 2021 et screeningsprogram for rygere mellem 55 og 74 år, som har røget omrking en pakke cigaretter om dagen over flere år.

Og det kan ændre markant på den dystre statistik omkring lungekræft, hvis det kommende pilotprojekt kan veksles til landsdækkende screening af den målgruppe længere nede ad vejen, fortæller Zaigham Saghir.

- Et screeningsprogram kan betyde, at vi langt oftere finder kræften tidligt, så vi rent faktisk kan helbrede patienten. På den måde kan vi redde mange patienters liv, som i dag først ville få diagnosen i et fremskredent stadie, hvor der ikke er så meget at gøre andet end at lindre.

Og netop det potentiale, får regeringen til at sætte pilotprojektet i gang, fortæller sunhedsminister Sophie Løhde.

- Det her er et udtryk for, at regeringen prioriterer kræftområdet højt. Vi skal se på, om der senere hen skal indføres et nationalt screeningsprogram for lungekræft, og første vigtige skridt er at få gang i pilotprojektet, så vi kan blive klogere på, hvordan vi i fremtiden kan tilbyde bedre hjælp til patienter med lungekræft, siger hun.

Vigtigt at være opmærksom på faldgruber

Pilotprojektet kommer til at køre over tre år med omkring 1000 testpersoner, og det kommer ifølge sundhedsministeren til at skulle foregå steder i landet, hvor andelen af storrygere er størst.

Og selvom der findes en række argumenter, som taler for lungekræftscreening, er der på den anden side nogle væsentlige bekymringer, som er vigtige at få svar på, mener Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi ved SDU.

I sidste uge udtalte han til DR, at han har det, han selv kalder "sund skepsis" omkring især økonomien og det ekstra krav til et i forvejen presset sundhedspersonale, som et omfattende screeningsprogram vil medføre.

- Allerede i dag har sundhedsvæsnet svært ved at overholde kræftpakkerne, og det pres vil blive endnu større, hvis vi indfører screening for lungekræft. Det vil være skuffende som patient at gennemgå en screening, få konstateret lungekræft og så skulle vente 10 uger, hvor det måske er for sent, sagde han.

Lungelægerne støtter op om at prøve de lavpraktiske knaster af i den virkelige verden, før man ruller et stort, nationalt screeningsprogram ud. De føler sig dog anderledes sikre på, at resultatet af pilotprojektet bliver positivt.

- Som fagfolk er vi ikke i tvivl om, at det vil virke og redde patienters liv at indføre screening. For os handler den her afprøvningsperiode om at blive helt skarpe på, hvordan vi gør det allerbedst i en dansk kontekst, siger Zaigham Saghir.